ПЕТ ОПАКИХ ГОДИНА МУЗИКЕ ЗА ЦЕО ЖИВОТ

Весна Ђорђевић

Библиотека „др Душан Радић“ већ четири године практикује трибине на којима представља књиге везане за музику у оквиру Циклуса „Рок и књижевност“. Како је агилна Издавачка кућа „Клио“ у оквиру своје едиције „Клепсидра“ већ објавила неколико књига те тематике, 1. септембра у салону библиотеке промовисана је књига Грејла Маркуса „Дорси – пет опаких година музике за цео живот“ која је однедавно у продаји. О књизи су говорили Зоран Хамовић, директор и власник Издавачке куће „Клио“ и Драган Кремер, познати рок критичар и новинар.

– Едиција „Клепсидра“ је специфична јер даје увид у различите врсте појединачног иступања из оног што је епохално мишљење и стварање неког посебног приближавања и разумевања значајних појединаца. При том, мисли се на оне који су оним што раде задужили све нас данас, као и време у коме су деловали, рекао је Зоран Хамовић, издавач образлажући аргументе за објављивање књиге.

О књизи као врсти културно-историјске анализе не музике, већ онога што музика даје епохи у којој је стварана, односно музици као тону којим је обележена епоха, говорио је Драган Кремер.

– Морисона Грејл Маркус истиче као великог песника који је био критички настројен и који је својим ангажовањем обележио то време. Величанствени поета који даје прилику другима да емотивно уђу у ту причу и да је разумеју на начин који је био изузетно важан за тај историјски тренутак, наводи Кремер.

Грејл Маркус је амерички писац, музички новинар и експерет за америчку поп-рок културу, познат, између осталог, и по романима „Тајанствени воз“ и„Трагови кармина“, који овај пут предочава разлоге фасцинираности овим бендом. Како то да четрдесет година након Морисонове смрти и распада Дорса и даље није могуће провести два сата у вожњи, а да не чујете на радију бар једну њихову песму? Како то да је бенд који је постојао свега пет година до данас остао слушанији  од готово свих који су стварали у истом периоду?  На ова питања Грејл Маркус покушава да да одговоре у књизи која није сензационалистичке природе, не бави се Морисоновом смрћу, већ је фокус усмерен на музику и песме групе.

Вече у салону библиотеке протекло је у пријатној атмосфери уз обичајено конструктиван разговор какав прати ове трибине тачно пет година уназад кроз двадесет промоција.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ