САВЕТОВАЊЕ О ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ СЕОСКИХ ВОДОВОДА

Весна Ђорђевић

Јавна комунална предузећа која се баве водоснабдевањем у Србији, заводи за јавно здравље и  градске управе окупиле су се око горуће теме – водоснабдевање на сеоском подручју на саветовању у Хотелу „Врњачке терме“ 8. септембра. Организатори скупа су Удружење „Одрживи развој сеоских водовода“ Краљево, Предузеће „Врући извори“ Грачац и Завод за јавно здравље Краљево уз подршку Општине Врњачка Бања.

Више од половине становништва Србије снабдева се пијаћом водом из сеоских водовода, зато су квалитет и безбедност воде у њима, као и смернице за даље управљање у фокусу саветовања.

– Циљ нам је да уредимо такве законске регулативе да нам држава помогне да сеоске водоводе доведемо под надзор јавних предузећа што пре  и на што рационалнији начин. Сеоски водоводи су, углавном, грађени седамдесетих година, што значи да су дотрајали и да је потребно што хитније улагање у реконструкцију и изградњу. Реч је о огромним средствима и зато нам је потребна помоћ државе, каже Бобан С. Ђуровић, директор Предузећа „Врући извори“ д.о.о.

Управо „Врући извори“ јесу пример добре праксе у преузимању сеоских извора, а свесрдну помоћ у томе имали су од стране локалне самоуправе која ће учинити исто и по питању реконструкције.

 – Сеоским водоводима донедавно се посвећивало јако мало пажње. Наша општина спремна је да исправи пропусте и очекујемо да ову проблематику решимо у наредних неколико година. За то су потребна огромна средства али и стручни људи који ће се бавити овим питањем. Преко надлежних министарстава наша локална самоуправа је пројектима аплицирала за потребна средства. Предузеће „Врући извори“ Грачац даје одличан пример шта нам ваља чинити, рекао је Душан Стевановић, члан Општинског већа који је у име домаћина поздравио учеснике саветовања.

У име организатора осамдесетак учесника поздравио је Зоран Димитријевић, председник Управног одбора Удружења „Одрживи развој сеоских водовода“ и изразио захвалност локалној самоуправи која је препознала значај теме и понудила се да буде домаћин трећег саветовања.

– Бављењем овом темом Република Србија решава миграцију становништва, инфраструктурне проблеме, али и безбедност водовода. Безбедност воде је круцијално важна. Када имате много малих система нико не може да их угрози, за разлику од великих које је лако загадити и уништити. Зато су сеоски водоводи и са тог аспекта изузетно важни за безбедност Републике Србије и здравље становника. Циљ овог скупа је да се изграде јасни циљеви и стратегија како у будућности са сеоским водоводима и да се уради допуна постојећи законских прописа да би постали животни, односно примењиви, наглашава Зоран Димитријевић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ