ШПАНАЦ ОДУШЕВЉЕН ВРЊАЧКОМ БАЊОМ

Срећко Станојчић

Шпанац  Жозе Рего (Jose Rego)већ шести  пут долази у Врњачку Бању, иако своју родну Шпанију није посетио годинама. Господин Рего живи у једном од најлепших места у Француској и Европи, у Ансију(Annecy), на обали истоименог језера, подно планине Мон Блан(Мont Blanc, Monte Bianco) од 1964. године. Од тада и датира његово име на француском језику, јер је у Шпанији господин Хозе Рего. Животне околности су га довеле први пут у Врњачку Бању 2014. године, по наговору свог пријатеља и комшије Мирослава Микана Стаменића, Врњчанина, родом из Стопање , да би овде ишао код стоматолога јер су услуге квалитетне као у Француској али доста јефтиније. Од тада господин Рего долази сваке године у Врњачку Бању осим 2019. 2020. о 2021. године, када је био спречен због глобалне пандемије. Место Анси важи за једно од најлепших места у Европи и Француској , а језеро је званично најчистије у Европи и  налази се испод планине Мон Блан, 90 километара од познатог тунела кроз ту планину, најдужег у Европи, који спаја Француску и Италију.

Анси

За тих шест година, колико је долазио у Врњачку Бању, пет година је долазио по три месеца осим ове године, када је због болести скратио боравак на месец дана, од 5. јула до 5. августа.

Жозе Рего

-Ваша бања је изузетно лепа са својим парковима препуним цвећа, фонтанама, шеталиштима и хотелима. Има пуно добрих ресторана за испијање квалитетних кафа у миру и тишини. Људи су јако љубазни и услужни, то много ценим. Посебно ми се свиђа Меркур, где сам врло лако и брзо урадио анализу крви. Упамтио сам и добру пекару наспрам улаза у пијацу, где сам нашао француски хлеб, свиђа ми се и онај други део пијаце, преко речице, трговачка пијаца, прича нам „Мисје Жозе“(Мonsieur Jose), мисливши вероватно на део пијаце где се се продаје разноразна гардероба по тезгама.

Господину Жозеу се свиђају сви минерални извори, кружни токови, Олимпијски базен и наравно нови хотели са својим аква парковима и базенима. Обишао је све кинеске трговине и изненађен ниским ценама. Жозе је приметио да ни храна није скупа по ресторанима, јако му се свиђа Мост љубави, наша црква у центру, а чак је успео да примети и мале рибице у нашим „поточићима“, мисливши на Врњачку и Липовачку реку.

Посебан утисак, на њега је оставила скулптура на брду код амфитеатра, „Муза са фениксом“, познатија као„Муза поезије“, коју је створио познати врњачки вајар Драгиша Обрадовић.

Језеро Анси

Како нам и сам каже, Врњчанима завиди  на љубазности у односу на његов град у Француској и волео би да остану увек љубазни и гостољубиви.

Жозе Рего се поред свега пита да ли су Врњчани схватили колико су срећни што живе у овако живописном и чистом месту. Али и поред његових сјајних импресија, није му јасно зашто нема више контејнера за селекцију разног отпада, за стакло, папир, картон и пластику. Јако му је чудно да се аутомобили паркирају по тротоарима, да се толико пуше цигарете по јавним местима, није му јасно зашто неко дође у парк зато што је леп и уредан а онда остави ђубре за собом, то је у Француској недозвољиво.

Писац овог текста је био неколико пута у Ансију и објективно мора признати да је тај град лепши и уређенији од Врњачке Бање, да има неупоредиво више туриста, да је стари град лепши и већи од Дубровника, да буквално када уђете у тај део града, као да сте ушли у времеплов који вас враћа у прошле векове, једном речју – феноменалан. Управо зато су његове импресије о Врњачкој Бањи значајније.

Жозе Рего, Мирослав Микан Стаменић и Бата Јаћовић у ресторану „Краљица“

Жозе Рего је боравио у свом дугогодишњем приватном смештају и овог лета,  а његови врњачки пријатељи уприличили су му дружења на ручковима, тако да је имао прилику да проба врућу прасетину у Стопањи, гулаш из земљаног лонца, динстану телетинуи домаће вино у етно ресторану „Скачак“, али и специјалите ресторана „Краљица“ у центру Врњачке Бање, где је иначе сваког јутра испијао домаћу кафу са својим врњачким и француским пријатељем Миканом Стаменићем.

Жозе ће опет доћи јер је много заволео Врњачку Бању, јер је Врњачку Бању пре више година изабрао као своју омиљену дестинацију за годишњи одмор али и због својих врњачких пријатеља.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ