У СЛАВУ СРПСКИХ РАТНИКА!

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Свечаност поводом 15. септембра – Дана пробоја Солунског фронта и Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у организацији Удружења потомака ратника 1912-1920, Општине Врњачка Бања и Културног центра Врњачка Бања одржана је код споменика Краљу Александру I Kарађорђевићу у присуству потомака ратника, представника Општине, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, предузећа, установа… Венце су положиле делегације Удружења потомака ратника 1912-1920, врњачке Општине, Војске Србије, Црвеног крста и Кола српских сестара.

У оквиру културно-уметничког програма наступио је Хор „Врњачки вез“, Наташа Станковић, ученица Гимназије казивала је песму „Слобода“ Оскара Давича, а Мића Живојиновић извео је ефектан монолог у име славних српских генерала и часних ратника.

– Од завршетка Првог светског рата, српски народ је доживљавао тешка страдања у стварању нових држава са другим народима, желећи да живи и ствара у миру и слободи. Нажалост, у протеклих 100 и више година доживљавао је тешке муке: логоре, јаме, егзодусе, бомбардовања, али је увек остао свој на своме и частан, и правдољубив, и слободарски, и пријатељски, и ослободилачки борећи се за мир, за слободу, за равноправност међу народима. Тај мотив и данас је у срцу мог српског рода и народа.

Са простора наше мале али поносне Општине, из скоро сваког села и засеока, у Великом рату учествовали су наши преци, наши храбри и поносни јунаци у ослободилачким ратовима, за слободу своје отаџбине, за своју веру и своју цркву, за своју децу и своје потомке и часно положили своје животе на олтар слободе. Њихово херојство и њихова бесмртна дела пример су заувек нама, њиховим потомцима, како се брани родна груда, своје село, своја деца и покољења. Та наша српска војска није се у Великом рату борила за славу, већ за своју кућу, свој тор и свој гроб.

Захвални смо им док нас памћења служе, а наша обавеза је да чувамо и негујемо културу сећања и светле традиције тих наших славних предака. Нека њихова бесмртна дела која учинише зарад свог рода и порода, зарад своје отаџбине и српског народа буду стални подстрек за наша прегнућа и надахнућа, за нове радне победе!

Живело јединство српског народа! Живела слобода! Живела Србија, рекао је Слободан Дишовић, председник Удружења потомака ратника 1912-1920, обраћајући се присутнима.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ