65. МЕЂУНАРОДНИ БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА

Весна Ђорђевић

Запослени у Народној библиотеци „Др Душан Радић“ и Културном центру Врњачка Бања колективно су посетили 65. Међународни београдски сајам књига у уторак, 25. октобра  . Две установе које се баве културом сматрају да је и за библиотечке раднике и за раднике у култури најзначајнија књижевна манифестација у овом делу Европе незаобилазна у годишњем календару као место сусрета аутора, читалаца и издавача, као место размене искустава и ширења нових видика.

– Ова светковина писане речи једна је од најзначајнијих културних манифестација које се у Србији организују и зато ми је драго да смо дошли у овако великом броју и обишли Сајам књига. То, такође, значи да су се људи који се баве културом у Врњачкој Бањи упознали са рецентним издањима што је врло важно да би се било у току, а да се онда то искуство пренесе и на радном месту, сматра директор Културног центра Врњачка Бања, Саша Миленковић.

Присуство на сајму ствар је престижа за сваког издавача где се долази да се види и буде виђен, да се потврде стари и направе нови контакти. За библиотекаре сајам је традиционално и место са ког у библиотеку стижу нови наслови.

– Сваки радник библиотеке имао је на сајму своје задужење – дечија књига, стручна књига, белетристика и тако редом. Свако обиђе одређене издаваче, упозна се са новитетима у датој области, на основу чега ћемо наредних дана направити договор шта ће бити наручено, од ког издавача, у којој количини, у складу са буџетом са којим располажемо. Као директор одговорно тврдим  да ће оно што је важно од издања из ове године врло брзо  бити у полицама наше библиотеке на располагању врњчанима и гостима, објашњава Дејан Лучић, директор Народне библиотеке „Др Душан Радић“.

Иначе, 65. издање Сајма књига дошло је после две године паузе због пандемије под симболичним слоганом „Повратак написаних“. Сајам је протекао у знаку јубилеја, представио је око 400 излагача из земље и иностранства, а програм посвећен обележавању многих значајних датума попут годишњице рођења Иве Андрића, Васка Попе и Борислава Михајловића Михиза.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ