ДИМИТРИЈУ ДМИТРОВИЋУ ПРВА НАГРАДА НА ФЕДЕМУС-у

Весна Ђорђевић

Димитрије Дмитровић, ученик осмог разред Основне школе „Попински борци“ и шестог разреда Музичке школе „Стеван Мокрањац“ на Фестивалу дечијег музичког стваралаштва „Деца композитори“ ФЕДЕМУС освојио је прву награду са композицијом „Срце у песку“. Овај фестивал прописан је наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете и једини је фестивал на коме деца, узраста од 7 до 15 година, учествују као композитори, текстописци и извођачи.

Поводом завршетка 27. Републичког фестивала „Деца композитори“ у Дечијем културном центру Београда одржан је концерт „Мој свет“ на коме су учествовали победници фестивала – деца композитори и кантаутори из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Краљева, Вранеша, Врњачке Бање, Сремске Митровице, Сомбора, Темерина, Трстеника, Аранђеловца, Неготина и Вршца.

– Читајући књиге почео сам да размишљам каква би музика могла да прати радњу дела. У слободно време сам почео да компонујем мале комаде инспирисане неким књижевним делима. Када сам видео такмичење ФЕДЕМУС – Деца композитори пожелео сам да се опробам у томе, а подршку сам имао од наставнице Катарине Бајић. Моја композиција „Срце у песку“ освојила је ове године прво место што ме је баш изненадило. Још више ме обрадовао позив из Дечијег културног центра да учествујем на завршном концерту у Београду. Организација је била одлична. Стекао сам и неколико нових пријатеља који су такође наступали. Надам се да ћу учествовати и следеће године, каже мали – велики композитор из Врњачке Бање, мултиталентовани Димитрије.

На овогодишњи конкурс, који је трајао од 15. јануара до 10. марта, стигло је неколико стотина композиција из више од 35 места у Србији, које су групно или појединачно компоновала деца основних школа на своје текстове или текстове  вршњака. Стручни жири одабрао је најбоље композиције које се налазе на новом це-де диску „Мој свет” у издању Дечијег културног центра Београд.

Покровитељи фестивала су Министарство просвете и Министарство културе. Координатор и музички уредник Фестивала је Мирјана Миличић Прокић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ