НОВИ ПРОЈЕКТНИ ЦИКЛУС У РЕАЛИЗАЦИЈИ ROMACTED ГРАНТА

Аутор:Весна Ђорђевић

Кроз велики међународни програм ROMACTED који је подржан од стране Савета Европе и Европске уније,  у новом циклусу у Републици Србији,  у четрнаест локалних самоуправа биће реализовани партнерски грантови који дају прилику за унапређење положаја ромске заједнице. Циљ је да се ромска заједница интегрише у целокупну заједницу кроз унапређење јавних политика, да се у мери у којој је то могуће унапреди инфраструктурни оквир у коме живи ромска заједница и да се предупреде или отклоне негативне последице Ковид-а.

Радионицу која је имала за циљ припрему пројектног циклуса, односно пројектних идеја које ће се уклопити у ROMACTED грант у најави, организовао је координатор за ромска питања, Дејан Павловић, 17. октобра у Скупштинској сали. Смернице за припрему пројектне документације којом ће се аплицирати за нове грантове члановима општинске Радне групе ROMACTED програма дао је Владимир Павловић, ментор на пројекту.

– ROMACTED је направио велики помак у Врњачкој Бањи када је у питању приступ реалим поптребама ромске заједнице кроз активности у претходном циклусу, а оно што је, можда, још и битније јесте да је створио атмосферу партнерства, заједничког рада између локалне самоуправе и представника ромске заједнице на решавању питања којима се конкретно унапређује положај Рома, али се тиме заправо развија комплетна заједница, каже  ментор на пројекту ROMACTED.

Вредност пројекта који финансирају Савет Европе и Европска комисија је 15.000 евра, а најважније је да пројекат којим ће Општина конкурисати покаже да је резултат заједничке сарадње која има за циљ унапређење ромске заједнице.

– Неопходно је да Општина Врњачка Бања кроз овај пројекат покаже жељу и реалну консултативну акцију која постоји између органа Управе, представника ромске заједнице и представника других важних актера унутар локалне самоуправе, као што су образовне и културне институције, јавна предузећа, установе и сви они који се у свом раду сусрећу са ромском заједницом и који у својој мисији имају унапређење положаја ромске заједнице., наглашава Владимир Павловић.

На основу предлога чланова општинске Радне групе ROMACTED, припремљене су и пројектне идеје. По мишљењу већине,  приоритет је опремање дневног боравка за ромску децу у ОШ „Бранко Радичевић“, одељење у Подунавцима, као и бесплатна ужина за сву ромску децу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ