РАДИОНИЦА „УМ НА ДРУМ“ НА ФАКУЛТЕТУ ЗА ХОТЕЛИЈЕРСТВО И ТУРИЗАМ

Аутор:Весна Ђорђевић

Радионицу „Ум на друм“ посвећену увек актуелној теми безбедности у саобраћају, организовала је група студената-волонтера, апсолвената Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи у оквиру омладинског волонтерског пројекта „Шта нам тешко“. Предавањем одржаним 18. октобра у просторијама Факултета, врњачки студенти сврстали су се у групу од 7000 волонтера и волонтерки из целе Србије који се организују са жељом да ураде нешто корисно у свом месту кроз национални програм „Млади су закон“ који подржава Министарство омладине и спорта.

– У фокусу нам је категорију становништва од 18 до 25 година старости која најчешће страда у саобраћајним незгодама. Шта све може да се деси уколико не поштујемо правила за која свако зна да су уреду али их често занемарујемо под девизом „неће мени да се деси“. Када се ипак деси неком нама блиском, неком нашем, онда станемо и замислимо се, али већ буде касно. Ово је наш апел на колеге, другове и пријатеље да не буде „младост – лудост“ већ „младост – мудрост“, каже Ивана Вељовић, координаторка Пројекта „Ум на друм“.

Предавање фокусирано на безбедност у саобраћају, конципирано је тако да буде интересантно младима, а да при том неког информише, неког подсети, а неког упозори, наводе организатори.

– Свако искуство значи. Данас су овде наши другари, а циљ нам и јесте да то буде неформално предавање, да можемо отворено да причамо на ову тему, да свако може да се укључи у разговор, да каже нека своја искуства, али и да истакнемо нешто што је редовна пракса, а што има јако лоше последице. Какав је и колики утицај алкохола на возаче, колико успорава реакцију и мења реалну перцепцију. Шта употреба наркотика значи за неког ко намерава да седне за волан, сматра Лазар Дончић, студент  IV  године, један од организатора.

Уз захвалност Младим извиђачима Србије и партнерским организацијама – „Тим 42“, „С град“, Покрет Горана Војводине и „GM Optimist“ из Горњег Милановца, као и Факултету за хотелијерство и туризам, организатори напомињу да су планови везани за читав пројекат озбиљни, а очекивања велика јер сматрају да о безбедности у саобраћају треба говорити увек изнова чак и онда када сматрамо да је све речено и да све знамо.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ