ОБЕЛЕЖЕН ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „ДР ДУШАН РАДИЋ“

Аутор:Мила Васојевић

Народна библиотека у Врњачкој Бањи носи назив по др Душану Радићу, значајном бањском писцу и лекару. На дан рођења, овог чувеног лекара и књижевника, 18. октобра врњачки библиотекари су обележили Дан установе са својим верним читаоцима, сарадницима и гостима, као и унуке Драгане Малеш, једне од Радићевих потомака Добродошлицу присутнима пожелео  је директор библиотеке Дејан Лучић.

– Овакви тренуци су прилика да се подсетимо  шта се и како радило, прилика да наше верне кориснике наградимо. У овом свечаном дану одлучили смо да отворимо изложбу под називом „Душан Радић – лекар и књижевник“ ауторке Марије Петковић, овде у салону Библиотеке  и да најавимо скори излазак из штампе књиге „По замишљеним линијама“, аутора Срђана Чеперковића која говори о стваралаштву врњачких приповедача. Потом је позвао Драгану Малеш која живи у Америци, а данас је овде са нама да отвори изложбу.

– Изузетно сам поносна што Библиотека која носи име мога деде негује однос поштовања и исказује захвалност за оно што је др Душан Радић. Морам да признам да сам о свом деди више сазнала овде у Врњачкој Бањи док сам као млада девојка често у њој боравила и надаље сарађујући са библиотекарима ове установе. Библиотеци сам поклонила десет књига „Успомене на Душана Радића“ моје баке Адријен Радић, књиге за коју ми из породице нисмо знали ни да постоји, и коју је бака писала на свом матерњем језику, а коју смо превели. књига ће бити на располагању члановима Библиотеке и ја је препоручујем без обзира што моја бака није била књижевница, рекла је Драгана Малеш и прогласила изложбу отвореном.

Ауторка изложбе, Марије Петковић, историчарка захвалила се на посети и интересовању за изложбу. Подсетила је да су документа жива и стварна онолико колико ми имамо снаге и проницљивости да их прочитамо и схватимо њихову важност. Др Радић, је инвалиде, школску децу и сиротињу лечио бесплатно и као лекар је уводио нове поступке лечења и тиме дао велики допринос развоју медицине, а у области свог књижевног стваралаштва дао је обиље података значајних за разумевање духа времена и за проучавање историје српског села.

Срђан Чеперковић говорио је затим о књизи „По замишљеним линијама“ у којој представља седам Врњчана који су аутори приповедака, сматрао је да је то дуг овим књижевним ствараоцима јер је претходно имао подухват објављивања поезије врњачких аутора.

Поводом Дана библиотеке 18. октобра, службеници Библиотеке „Др Душан Радић“ наградили су своје најверније читаоце. Мирјана Миленковић, у категорији „Читалачки маратон 2022.“ поклон књиге је уручила Ангелини Маринковић и Алекси Миодраговић, а потом у категорији Деца књиге је уручила: Марти Живковић, Војину Станојчићу и Марији Сташић. Марина Ђорђевић која највише ради са младима, поклон књиге у категорији Младих је уручила: Магдалени Лазовић, Марку Девеџић и Јовани Пауновић. Библиотекарка Емина Мартиновић наградила је одрасле читаоце: Мирјану Милосављевић, Мирјану Пешаљ и Браниславку Илић.

У име читалаца и личну захвалност љубазним библиотекарима  упућујемо све похвале Народној библиотеци „Др Душан Радић“ за организацију многих дешавања током целе године и са посебним акцентом на период бањске сезоне. Врњачка Библиотека је место одржавања бројних  књижевних вечери, трибина, предавања, промоција нових књига као и камерних концерата уз учешће и активну сарадњу многих културних, научних и других организација и институција.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ