ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ 2022: НОВИНЕ И ИЗАЗОВИ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Специјална болница „Меркур“ у периоду од 21. до 23. октобра 2022. године, домаћин је и организатор Националног симпозијума на тему „Шећерна болест 2022: новине и изазови“. Током три дана еминентни стручњаци из области дијабетологије, одржаће предавања која истичу најновија сазнања о дијабетесу. Учешће на овом скупу ће узети преко 200 учесника, а намењен је изабраним лекарима, интернистима, специјалистима ендокринолозима… Део учесника пратиће симпозијум онлајн.

Циљ симпозијума је да се дијабетес као обољење сагледа на један мултидисциплинаран и свеобухватан начин, као и презентовање најновијих трендова када је терапија ове болести у питању. Приликом отварања Симпозијума учеснике су поздравили др sc. мед. Дејан Станојевић, директор СБ „Меркур“ и а кадемик проф. др Небојша М. Лалић, декан Медицинског факултета у Београду.

У раду Симпозијума учествују еминентни стручњаци: проф. др Небојша М. Лалић, проф. др Александар Ђукић, проф. др Александра Јотић, проф. др Едита Стокић, проф. др Катарина Лалић, проф. др Теодора Бељић Живковић, проф. др Милица Пешић, проф. др Радивој Коцић, проф. др Драгана Томић Наглић, проф. др Милена Митровић и др.

Тим лекара „Меркура“, као Националног едукационог центра за дијабетес и водеће установе када је ова болест у питању, биће укључен у предавања на теме едукације, превенције и терапије дијабетеса.

Значајна ставка по којој се „Меркур“ разликује од осталих РХ центара јесте лечење шећерне болести. У „Меркуру“ од 1976. године постоји Ендокринолошко одељење за оболеле од шећерне болести. Кроз све ове године посебна пажња је придавана усавршавању медицинског кадра и створен је један велики мултидисциплинарни тим лекара, сестара, терапеута, који су и снага „Меркура“. Захваљујући томе 2008. године од стране Фонда „Меркур“ је препознат као установа која може да буде центар за едукацију оболелих од шећерне болести, у циљу превенције компликација. Сви пацијенти који су старији од 18 година и на инсулинској су терапији могу једном у четири године, 10 дана о трошку Фонда да буду у „Меркуру“ на Програму едукације.

„Патогенеза типа 2 дијабетеса: да ли је мозаик склопљен?“ предавање је које је одржао проф. др Александар Ђукић у првој сесији. О „Терапији типа 2 дијабетеса: новине у ADA/EASD консензусу 2022“ говорио је академик проф. др Небојша М. Лалић.

Симпозијум прати изложба најновијих производа произвођача лекова, лабораторијске и друге медицинске опреме.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ