ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Аутор:Ана Стојковић

У организацији Удружења потомака ратника од 1912- 1920, Удружења за културу „Врњачки вез“ и Културног центра Врњачка Бања, на Тргу културе, пригодном свечаношћу обележен је 11. новембар, Дан примирја и завршетак Првог светског рата.

Свечаност је одржана на Тргу културе под покровитељством Општине Врњачка Бања док је делегација организатора у саставу Раде Марковић, Љиља Сретеновић и Слободан Момировић положила венац на споменик Александру Карађорђевићу команданту српске војске у Првом светском рату.

– Србија, српски народ и потомци славних српских ратника обележавају 11. новембра Дан примирја у Првом светском рату јер је тог дана 1918. године у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у Компијену у Француској, потписан  Споразум о примирју у Првом светском рату. Званични симбол примирја и симбол васкрса Србије у Првом светском рату је Наталија рамонда, надалеко позната биљка са љубичастим цветом који највише расте на Кајмакчалану, месту пробоја Солунског фронта. Први светски рат био је велики ратни сукоб и оставио је за собом праву пустош. Србија је у овом рату изгубила 1.244.000 људи од чега преко 800 хиљада цивила. Српску ослободилачку војску красили су висок морал, храброст, јунаштво и жеља за слободом. После свега што се збило, српска војска је сусрет са Крфом доживела као прелаз из пакла у рај док је острво Видо,  гробљанска капела и то је била најболнија српска смрт. Лешеви су спуштани у море у опевану „плаву гробницу“ јер није било услова да се сахране. Неумитна стихија смрти брзо је завршавала свој посао и однела је са собом велики број намучених младих војника. Умирали су са трачком наде да ће поново видети своју мајку, своје село, своју Србију. Ти војници часно су бранили своју земљу, своју цркву, свој завичај а са простора наше мале али поносне општине Врњачка Бања из скоро сваког нашег села и засеока учествовали су наши храбри преци  за свој народ и своје потомке. Њихова храбра дела примери су како се брани родна кућа и отаџбина. Обележавањем овог датума исказујемо наше поштовање према јунацима који су живот дали за слободу и мир а наша је дужност да негујемо и чувамо традиције наших славних предака и да се заједно боримо за мир и слободу, рекао је у свом излагању Слободан Дишовић председник Удружења потомака ратника од 1912- 1920.

У културно уметничком делу програма рецитовала је ученица врњачке Гимназије Наташа Станковић а наступили су и чланови удружења „Врњачки вез“.

Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ