ВРЊАЧКА БАЊА ДОМАЋИН МЕЂУНАРОДНОГ СКУПА

Аутор:Ана Стојковић

Састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ- РС, једанаести по реду, уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе, одржан је у хотелу Цептер у Врњачкој Бањи. Одбор је формиран као једно од тела за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица са једне и Републике Србије са друге стране. Представља својеврсну припрему регионалних и локалних власти Србије за учешће у раду Комитета региона по ступању у чланство у ЕУ.

Одбор се састаје два пута годишње,  једном у Бриселу и једном у Србији са циљем да размотри ситуацију и прилике на локалном и регионалном нивоу у процесу придруживања ЕУ а чине га представници Комитета региона ЕУ и локални и регионални органи власти у Републици Србији.

Председавајући су били представник Државног парламента Салцбурга, професор Франц Шаусбергер и градоначелница Ниша Драгана Сотировски а у име домаћина учеснике је поздравио председник врњачке општине Бобан Ђуровић. Поред њих на овом међународном скупу учествовали су представници ЕУ и локалних самоуправа у Србији, в. д. помоћника министра за европске интеграције РС Мирослав Гачевић, шеф одсека Делегације ЕУ у РС Мартин Клауке и градоначелник Лесковца, председник Сталне конференције градова и општина и председник НАЛАС-а Горан Цветановић.

– Веома ми је драго што се налазимо баш у Врњачкој Бањи за коју сам чуо да је краљица српских бања. Током овог заседања разговарали смо о улози и положају градова Србије у поступку приступања ЕУ. Ја долазим из Аустрије која је одавно у ЕУ а присутни су и представници других чланица. Морам да нагласим колико је важна улога општина и градова у процесу придруживања Унији и колико заправо локалне заједнице морају да буду спремне за тај дан. Свака земља придруживањем мора да имплементира 70% законодавства ЕУ, рекао је представник Државног парламента Салцбурга, професор Франц Шаусбергер.

По његовим речима веома је значајна финансијска подршка коју Европска комисија даје општинама и градовима нарочито у пројектима прекограничне сарадње.

Градоначелница Ниша каже да је за локалне самоуправе веома  добро да уче на примерима добре праксе земаља чланица Уније и да уче на туђим а не својим грешкама.

– Важно је да пратимо инструкције које нам даје Европска комисија и Комитет региона коме припадамо и са којим јако добро сарађујемо последњих година. Ми се ево једанаести пут састајемо и добијамо веома јасне инструкције на који начин да ми, локалне самоуправе, кроз свој рад помогнемо Србији која је на путу ка ЕУ, истакла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Председник општине Врњачка Бања изразио је задовољство због прилике да на једном оваквом скупу говори о локалном економском развоју Врњачке Бање у служби туризма.

– За наше место је велика част што смо домаћини одбора Комитета региона. Први састанак ове године одржан је у Бриселу, разговарали смо о истим темама односно локалном развоју након чега смо имали прилику да понесемо искуства из већ развијених земаља чији су градови и локалне самоуправе на високом ступњу развоја. Данас разговарамо о актуелним темама у свету, развоју локалних самоуправа са циљем да што више имплементирамо стандарде ЕУ али и да помогнемо у успостављању система онако како то функционише у развијеним земљама као што су Аустрија и Немачка, рекао је председник Ђуровић.

Податак који се могао чути на овом скупу је да је до сада, односно за последњих двадесет година, ЕУ у локалне самоуправе у Србији, уложила 200 милијарди евра. Један од закључака скупа био је да ће бржи напредак локалних самоуправа у Србији и њихово приближавање стандардима ЕУ бити остварени децентрализацијом а у тим процесима општине и градови треба да наступају и учествују као тим са заједничким интересом.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ