ДЕЧИЈИ ХОР „ВРЊАЧКЕ ИСКРИЦЕ“

Аутор:Весна Ђорђевић

Дечији хор „Врњачке искрице“ основан је почетком марта ове године са жељом да као градско-црквени хор окупи сву талентовану школску децу са територије врњачке општине.  Хор броји тридесетак чланова, изводи репертоар домаћих и страних аутора, дечије песме, уметничку музику, поп, рок и српску духовну, а за девет месеци постојања имао је читав низ наступа – од Дана општине и Врњачког карневала, преко смотре хорова и стручних скупова до свечаности у школама и надаље.

– Знамо сви у какво време живимо, знамо да су ово деца дигиталног доба и да је једини спас за њих да побегну мало од тог виртуалног света, да се баве уметношћу, да се баве музиком и да откривају своје таленте. Иначе, идеја да се направи један градски дечији хор у Врњачкој Бањи постоји одавно. Пре десетак година под покровитељством Владе Норвешке овде је функционисао дванаест месеци инклузивни хор при Омладинском центру, који сам ја водила. Нажалост, у том моменту нисам имала праве људе иза себе као што их имам сада, који су анимирали и општину  и цркву и здушно се заложили за формирање Искрица. Пре свих, то су координаторка Смиљана Поповић и колега Милутин Предолац, који су ми дали ветар у леђа и помогли с’ обзиром да већ имају искуство са великим хором „Абрашевић 2014“, каже уметнички руководилац „Врњачких искрица“, Катарина Аксентијевић.

Хор живи у Врњачкој Бањи „већ“ или „тек“ девет месеци. Пробе се одржавају у просторијама Основне школе „Попински борци“ два пута недељно и окупљају (за сада) школарце из Врњачке Бање, Новог Села и Врњаца.

– Ансамбл није направљен да би се деца овде играла, већ се држимо неке дисциплине са циљем да кроз музику направимо нешто вредно и зато се учимо да функционишемо као тим, односно као једно. То је и разлог да није успео наш експеримент са млађом децом која не могу да седе у месту, нити да издрже пробу од 45 минута, па се држимо школске деце. Распон година нам је од седмогодишњака па до неколицине шестака који настављају да раде са нама јер не постоји горњи лимит, сем пубертета код дечака када они почињу да мутирају. У почетку смо имали пријављено педесеторо деце, а онда су ствари почеле да се кристалишу па су остали само они који ово стварно воле. Иначе смо стално отворени за упис и добродошла су сва деца која су дошла да певају, објашњава Катарина и наглашава да је циљ „да се направи ансамбл достојан и вредан пажње“.

Искрице од самог почетка форсирају дечију песму и разне обраде песама које могу бити и народне и рок-поп али морају имати текст примерен дечијем узрасту јер је став уметничког руководиоца да се дечија песма „изгубила“ и да треба инсистирати на њој, као и да је неукусно када деца певају песме за одрасле. Такође, сваке недеље деца долазе у цркву и певају црквене народне песме на крају литургије. Идеја је да се расте у духу вере и традиције и да се исте очувају у време глобалне дигитализације.

 – Сматрам да је наша срећа да је Врњачка Бања изузетно популарно туристичко место, да је развијен и фестивалски и конгресни туризам што нама отвара много могућности за наступе, па смо први имали после само месец и по дана рада на отварању „Моста математике“, манифестације која овде живи дуже од једне деценије. Уследио је конгрес дечијих психијатара који сматрам нашим првим озбиљним наступом када смо уз себе имали и корепетитора. Имали смо и два Васкршња концерта са великим хором, један световног, један духовног карактера, наступе за Дан општине и на карневалу, сусрет хорова. Општина нас подржава и некако смо одмах усвојени као ансамбл који представља ово место, констатује идејни творац Искрица.

Планова је много, заказаних наступа такође, па Катарина наглашава да је недавно добила појачање у лику Магдалене Петровић Илић, некадашње ученице, иначе дипломираног теоретичара музике, која је унела своју енергију и идеје у ансамбл и, како каже, подигла ниво рада хора. На већим наступима хор на клавиру прати корепетитор – Милица Предолац, дипломирани мастер клавира, која као уметнички сарадник  по потреби долази из Београда.

– Искрице однедавно на свом репертоару имају и етно певање. Почели смо да користимо и покрет уз певању. У плану нам је покретање музичког забавишта где ће се деца припремати да једног дана постану пуноправни чланови хора. Ђеља нам је да овај хор постане престижан, да се деца такмиче да певају у њему и да им то буде ствар престижа, закључује уметнички руководилац Дечијег хора „Врњачке искрице“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ