ЕКОЛОГИЈА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У ВРЊЦИМА

Аутор:Весна Ђорђевић

Радионица „Екологија“ реализује се у Основној школи „Младост“ Врњци у оквиру пројекта “Обогаћен једносменски рад“ од школске 2019/2020. Ове године су укључени ученици III и IV разреда. Програм је конципиран тако да прати годишња доба, празнике и важне датуме, а деца кроз радионице, дружење и квизове усвајају нове садржаје и знања која су примењива у свакодневном животу.

– Рециклажа, заштита животне средине, развијање свести код деце о значају ове области за живот читаве планете – то нам је приоритет. У складу са предстојећим празницима, тема децембарских радионица је „Рециклажа и израда новогодишњих украса реупотребом материјала“ где деца уче да нису квалитетни и лепи само они украси од прескупих материјала, већ да је битна машта и креативност, а да при том чинимо корист за све људе. Уче се и даривању, али имају и свест о томе шта је одговорно пословање, развијамо и неки практичан однос према другима, објашњава Милена Миладинов, реализатор модула „Екологија“.

Део активности бива реализовано и са другим школама, када временски услови то дозвољавају ради се на отвореном, постоји и сарадња са Зоо вртом „Врњци“. Посебан акценат је на еколошки важним датумима – Дарвинов дан, Светски дан вода, Дан планете Земље.

– За разлику од редовне наставе, овде нема оцењивања. Атмосфера је опуштена и пријатна, а ученици слободни да њихова креативност дође до изражаја и да им рад овде не представља оптерећење. Сваки њихов долазак на радионицу резултира новим знањима, а да при том нису ни свесни да су учили, каже још Милена.

Током једне шетње деца су сакупљала биље, а онда су учили како направити хербаријум, што значи и назив и порекло биљке, и њене делове и још много онога што ће им тек користити у даљем школовању. Маша Кузмановић уживала је баш на овој радионици, али је и импресија и жеља таман толико колико и ђака на Екологији.

-Рециклажа је кад од старих материјала правимо нове да би планета била чиста и да је не гушимо смећем, рекла нам је Софија Стефановић. Николети Котлајић највише се свиђа израда новогодишњих украса и дружење, а нас је поучила како од обичне одбачене ролне тоалет папира направити сталак за оловке. За Миљану Боћанин предност ових часова је у могућности да се увек изнова прави нешто ново, успут учи, а онда кући понови са мамом. Када на Екологији научи нешто ново, Наташа Обрадовић обавезно то понови и код куће и зато јој је већ јој навика да прикупља рециклажни материјал.

Поред Екологије, у школи у Врњцима присутно је још шест модула у оквиру пројекта „Обогаћен једносменски рад“ – Предузетништво, Мала дневна музика, Фото радионица, Школа живота и Тенис. Ученици се на почетку школске године изјашњавају шта желе да похађају и неретко се одлучују за више активности истовремено.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ