ПРОЈЕКАТ „ЗАСАДИ ДРВО – ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ ГРАДА ВРЊАЧКА БАЊА“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Adria Media Group је заједно са „DM“ дрогеријом 2019. године покренула пројекат „Засади дрво“ у оквиру ког је заједно са волонтерима и уз помоћ институционалних партнера, засадила 350.000 садница на територији Србије. У овом циклусу поред пошумљавања Србије са 250.000 садница, циљ је и озелењавање урбаних делова у 10 градова и општина.

Пројекат „Засади дрво – Озелењавање града Врњачка Бања“ обухвата садњу 80 стабала липе у Краљевачкој улици. Реализацију овог пројекта подржали су Општина Врњачка Бања и ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“, а у ову активност укључио се и председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић са сарадницима 5. децембра који је засадио липу код кружног тока код дуж Липовачке реке.

– Пројекат „Засади дрво“ ушао је у четврту сезону. Покренули смо га заједно, Adria Media Group и „DM“. За прве три године посадили смо 350.000 садница, што се тиче пошумљавања. Од ове године смо у пројекат увели и озелењавање градова. Врњачка Бања нам је трећа урбана средина коју озелењавамо, рекла нам је Исидора Бранковић из Adria Media Group.

Основни циљ пројекта „Засади дрво – озелењавање града Врњачка Бања“ јесте подизање свести јавности и нивоа информисаности о значају и начинима очувања здраве животне средине и здравља људи.

У свакодневном животу појединци могу много тога да ураде како би дали свој допринос очувању планете и природе. Довољно је само информисати их о томе како могу да коригују навике и укључити их у еколошке активности како би дали свој допринос заштити животне средине.

– Желим да напоменем да је ово једна од три локалне самоуправе која је добила шансу да буде део пројекта „Засади дрво“. Садњом ових липа увећан је фонд парковских површина. Посебно ми је драго што смо препознати као локална самоуправа која има тај природни потенцијал у смислу великих парковских површина, великих засада, чиме смо данашњом динамиком засађивања оплеменили и обогатили наш простор парковским биљкама.

Овде се ради реконструкција некадашњег засада који је јако стар тако да је ово попуњавање. У пролеће следеће године доћи ће до орезивања и уклањања неких старих стабала па ћемо остатак од двадесетак стабала засадити на овом простору чиме ћемо у целој Краљевачкој улици имати дрворед липа.

На пројекту Стратегија озелењавања Врњачке Бање заиста се пуно ради и ЈКП „Шуме Гоч“ је засадило неколико хиљада садница и тиме повећало шумски фонд на Гочу. Њихов план је амбициозан и за 2023. годину – још 15.000 нових садница.

Идемо ка томе да наши паркови буду европског ранга, а такође водимо бригу и о биљкама које се налазе уз улице и које дају неку физиономију улица и дају онај фонд који је потребан у летњим месецима, хладовине. Поред овог данашњег посла Предузеће „Бањско зеленило и чистоћа“ одрадило је још две улице, засадили су неколико десетина биљака, код Спортског терена „Коцка“ и од Пијаце према кружном току. Читав потес засађен је кугластим багремом што ће већ на пролеће кад дође до озелењавања и формирања њихових крошњи дати један прелеп амбијент, изјавио је Бобан Ђуровић.

Вредност садница липе је око 800.000 динара, сазнајемо од Момчила Крстића, директора ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ