УШТЕДА ЕНЕРГИЈЕ ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ

Аутор:Весна Ђорђевић

Свечаност поводом уручења награда ауторима најуспешнијих радова на Ликовном конкурсу „Уштеда енергије за здравију планету“ организована је у Гимназији Врњачка Бања 28. децембра.

Ликовни конкурс је део активности пројекта „Veni, Vidi, Vrnjci! – spa’s Innovative energy efficiency solutions“ укупне вредности око 280.000 долара, суфинансиран средствима Европске уније, који се реализује у партнерству са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге.

– Овај пројекат произашао је из једног много већег који се тиче Унапређења енергетске ефикасности зграде општинске управе, а заправо је једна од мера које смо предузели са циљем да код  деце школског узраста подигнемо свест о значају енергетске ефикасности, каже Небојиша Алимпић, грант менаџер.

Право учешћа на конкурсу имали су ђаци основних и средњих школа са територија Чачка, Горњег Милановца, Ивањице, Лучана, Краљева, Рашке и Врњачке Бање, односно они градови и општине који су оснивачи Регионалне развојне агенције за Рашки и Моравички округ. Приспело је више од 500 радова, а гласало преко пет хиљада људи  не само из региона, већ је конкурс виђен и глобално, с обзиром да је било гласача из целе Европе, али и из Америке, Азије, Аустралије. Одабрано је 36 радова који су на друштвеној мрежи фејсбук добили највише гласова. За младе ликовне креативце обезбеђене су награде – таблет рачунар за прво место, за друго „bluetooth“ звучник, а за треће „bluetooth“ слушалице. Награде су подељене по разредима од првог основне до четврте године средње школе.

Уреучењу награда претходио је пригодан културно-уметнички програм који су припремили домаћини – ученици врњачке Гимназије,а свечаности, поред  аутора награђених ликовних радова и представника врњачке локалне самоуправе, присуствовали и представници UNOPS-а,  министарства и институција задужених за енергетску ефикасност, као и представници јединица локалних самоуправа у којима је спроведен ликовни конкурс.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ