„ЗДРАВСТВО У СРБИЈИ – НОВА АГЕНДА“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Кадрови, однос државног и приватног здравства, приоритети у здравству у наредном периоду, дигитализација и изазови у систему примарне здравствене заштите – теме су Саветовања „Здравство у Србији – нова агенда“ које је Комора здравствених установа Србије организовала од 7. до 12. децембра у Хотелу „Zepter“.

Приликом свечаног отварања, учесницима су се обратили: проф. др Георгиос Константинидис, председник УО КЗУС, Снежана Рашић Ђорђевић, директор Коморе и др sc. med. Дејан Станојевић, председник Скупштине КЗУС

– Ово је врло значајан скуп за Комору здравствених установа Србије и ми се усуђујемо да кажемо и за цело здравство. Овога пута имамо око 400 учесника из целе Србије. Комора постоји од 1959. године и представља државни сектор. Трудимо се да будемо карика између доносилаца одлука и оних који те одлуке треба да спроводе, здравствених установа наших чланица и да обезбедимо што више прилика за размену мишљења и за комуникацију. На овом саветовању имамо заиста најважније теме из здравства, у овом тренутку. То је питање кадрова, питање односа државног и приватног здравства и дигитализације као начина повезивања ова два система и такође врло важна тема – реформа система примарне здравствене заштите. Ово је први пут да ћемо чути целовит, јасан и званичан план у вези са примаром за наредни период. Врло је значајно да са једне стране чујемо оно што је намера доносилаца одлука, а са друге стране да чујемо оно што су коментари, сугестије и препоруке људи који те одлуке треба да спроводе како би реализација реформе била најквалитетнија могућа, рекла нам је Маријана Стојановић, саветник директора Коморе здравствених установа Србије.

Комора представља најстарији облик организовања у здравственом систему Републике Србије, а тренутно окупља више од 330 „државних“ здравствених установа на свим нивоима здравствене заштите.

Међу учесницима саветовања били су и директори врњачких здравствених установа са сарадницима: др Весна Малићанин, др Вања Балшић и др sc. med. Дејан Станојевић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ