СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О СТВАРАЛАШТВУ АРХИТЕКТЕ БОГДАНА БОГДАНОВИЋА

Аутор:Срећко Станојчић

ПОСТАВКА „ВЕЧИТО“ ЈЕДНА ОД НАЈБОЉИХ ОВЕ ГОДИНЕ

Поводом 100 година од рођења арх. Богдана Богдановића , изложба о његовом стваралаштву под називом „Вечито“,која је од 18. новембра до 7. децембра била постављена у Замку културе, затворена је уз целодневни програм, неуобичајен али индикативан значају његовог стваралаштва. Тај значај огледа се врхунском уметничком исказу његове меморијалне архитектуре, створених спомен обележја, подигнутих у другој половини 20. века жртвама фашизма широм некадашње СФРЈ. Богдан Богдановић није био само познати српски архитекта, био је и градитељ, уметник, филозоф, професор Београдског универзитета, био је и градоначелник Београда од 1982. до 1986. године.

Mр. Маре Јанаковa Грујић, историчарка уметности, ауторка изложбеУ програму затварања изложбе одржана је радионица за децу по називом „Чика Богданов цртеж“, затим ауторско вођење кроз изложбу, пројекција снимка свечаности отварања Спомен парка на Попини из 1981. године, одржана је и радионица арх. Зорана Радоњића „Сећања на учитеља“. Програм затварања изложбе завршен је предавањем на тему „Попинска битка“проф. Ивана Нешића и радионицом „Спомен парк Попина – пројекат реконструкције и ревитализације, и резултати истраживања као прилози новом тумачењу архитектуре споменика“, Арх. Мирјане Славковић иисторичарке Лидије Црнчанин из Завода  за заштиту споменика културе у Краљеву.

„Вечито“, као лајтмотив стварања у свакој уметности, дакле и у архитектури, дословце симболизује и трајност стваралашта Богдана Богдановића. Према речима ауторке изложбе мр. Маре Јанакове Грујић, историчарке уметности, ова изложба нема за циљ да дешифрује његов уметнички свет. Напротив, она је пред нама као доказ да је то немогуће јер уместо да у својка дела уграђује идеје, његов творац је настојао да им подари што више лица, значења и тумачења.

Требало би, по речима ауторке изложбе, много речи у покушају да се стилски детерминише Богдан Богдановић некој епохи. Реч је о синтези класично архаичног и савременог, уз упливе романтизма, симболизма и надреализма.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ