Иван Радовић

Новогодишњи интервју с председником СО Врњачка Бања

Аутор:Весна Ђорђевић

Децембар је традиционално време за „подвлачење црте“, за сумирање урађеног и постављање нових циљева. Какве су обавезе током децембра председника Скупштине и колико се оне разликују у односу на исти период од пре шест година, питали смо Ивана Радовића, председника Скупштине општине Врњачка Бања.

Када сам пре шест година именован за председника, иза себе сам већ имао велико политичко искуство. Председник Скупштине нисам био, али сам вршио функцију заменика, тако да сам већ био у тематици. Међутим, пут који сам прошао у овом периоду даје ми слободу да кажем да сада апсолутно познајем рад локалне самоуправе, Скупштине и целе Општине Врњачка Бања. Упознат сам са проблемима који се не тичу само домена Скупштине већ и много шире, а осећам и личну обавезу да помогнем у њиховом решавању. Такође, од стране председника Општине поверена ми је брига  о расељеним и избеглим лицима, као и брига о женама жртвама породичног насиља. Све ово значи да имам пуно посла и пуно радим па ме и Врњчани све мање виђају. Некако је прекратак радни дан кад човек хоће да се посвети обавезама и проблемима које носи ова функција, а ја дајем целог себе.

Иначе, када је о децембарским задужењима реч, ту је убедљиво на првом месту буџет. То је најважнији документ који Скупштина усваја, пресудан је за развој једног места и зато је сва наша пажња усмерена на припреме за његово усвајање.  Тек када добијемо званично тај папир који је јасан путоказ за наредну годину, одахнемо и можемо да размишљамо о Новогодишњим празницима.

Година 2020. донела нам је пандемију корона вируса која нас је допратила и до 2022, да би се већ на њеном почетку суочили са новим глобалним изазовом – ратом у Украјини и свим последицама које он са собом носи. Када је било теже управљати радом врњачке Скупштине?

За мене би било велико изненађење да је све добро и на месту. Србија је земља са изузетно важним  геостратешким и геополитичким положајем, преко које транзитирају они који са Далеког истока иду пут Западне Европе и обрнуто, и коју, исто тако, не заобилази ни један светски потрес. Корона је за све нас била велика непознаница, али смо се трудили да пратимо савете стручњака. Сматрам да смо прошли солидно, иако је први на удару био туризам који нама у Врњачкој Бањи живот значи. Пре годину дана, очекивали смо да ће 2022. бити година стабилности, а десио нам се рат у Украјини који је изазвао светску кризу која се осликава и на нас у Србији. Мишљења сам да наш политички врх са Александром Вучићем на челу добро балансира. Јесмо сведоци скока цена, али имамо мир и сигурност и континуирано радимо на напретку.

Ако треба већ да вагам шта је теже, ја се увек сетим бомбардовања и 1999. Сада живимо у миру, чинимо све да тако и остане и радимо да буде још боље за све нас. Србин је чврст, Србин ће и ово победити, а Врњачка Бања ће и даље ићи стазом напретка коју је трасирала ова власт.

Најважнија одлука која се доноси на самој седници Скупштине јесте буџет који одређује наш развој у наредној години. Каква ће бити 2023. посматрана из угла буџета?

Буџет је тако конципиран да ће први пут достићи цифру од две милијарде. Подсећања ради, наследили смо буџет од претходне власти од 500 милиона. Пре пандемије, 2019. буџет је први пут прешао милијарду и по, да би ове, 2022. године, износио милијарду и 730 милиона. Данас, са ове позиције, са сигурношћу могу да кажем да ће 2023. бити година инвестиција. Градићемо и даље али строго водећи рачуна да сачувамо паркове и  само језгро Врњачке Бање. Изместили смо градњу ка Рају где је ове године отворен Аква парк (што је још један велики успех за Врњачку Бању), ка Метинским ливадама и Липови. Дакле, Бању чувамо, околину развијамо и то ће бити сигуран успех за нас у наредној години.

Велика средства биће издвојена и за водоснабдевање. Водоснабдевање је наш највећи проблем, морамо бити искрени и то признати зато што тренд градње није пратио и развој водоводне мреже. Неопходно је доћи до нових количина воде, а мој предлог је да се бушотине раде у вишим деловима Бање, нужна је замена спорих филтера и надвишење бране „Селиште“. Од Министарства за екологију добили смо пројекат за изградњу примарне канализационе мреже. Изградња ауто-пута Прељина – Појате, деоница кроз врњачку Општину радиће се у 2023. Све манифестације које смо имали, наставићемо да организујемо и следеће године.

Очекује нас отварање панорамског точка највећег на Балкану. Још већи добитак за нашу Бању је долазак породице Ђоковић. Присуствовао сам састанку на којем је договорена изградња гондоле која ће нам приближити Гоч на  петнаестак минута и проширити сезону. Породица је прихватила да „Ђоковић“ буде име наше гондоле, а они наши партнери уз Владу Србије.

Због свега тога очекујем да ће 2023. бити година инвестиција у Врњачкој Бањи јер нам буџет од две милијарде даје ту лагодност.

        Обилазак радова у насељу Дубоки поток

Сви велики пројекти који се планирају и реализују нису могући без подршке државе, односно Владе, коју ова Скупштина свакако има. Како то изгледа конкретно у пракси?

Сваки пројекат са којим конкуришемо према министарствима одрађен је на најбољи могући начин, квалитетно припремљен, садржајан, афирмативан за Врњачку Бању. Затим, Општина партиципира у сваком пројекту, односно учествујемо добрим делом буџетским средствима. Био је то случај са Црквеним стазама, насељем Дубоки поток, па ће исто бити са Гондолом. Примера ради, за Дубоки поток Општина је дала плац, комуналије, инсталације, дозволе. Наравно, имамо позитивну реакцију са друге  стране. Препознају нас и подржавају, долазе нам велике инвестиције и средства од стране разних министарстава.

Кроз девет скупштинских заседања руководили сте радом локалног парламента, како сами волите да кажете, јасно дефинисаном циљу развоја. Шта је највећа победа у 2022., на шта сте најпоноснији?

Опште је познато да је врњачки парламент миран, стабилан, а да коалиција која води Општину Врњачка Бања на челу са носиоцем Бобаном Ђуровићем, председником Општине, народним послаником Војиславом Вујићем из партије Јединствена Србија и Родољубом Џамићем из Социјалистичке партије Србије има сарадњу која је на пријатељском нивоу.  Договоримо се око самих тачака, нешто око чега немамо јединствен став и око чега немамо јединствену вољу не иде на Скупштину. Само заседање траје у неком коректном времену од сат и по до два, у коректној атмосфери и ја сам првенствено тиме задовољан.

Иначе, Свечана седница је оно на шта сам најпоноснији и шта ми доноси највише радости. Ове године смо окупили 800 људи, пријатеља и сарадника, а председник и ја смо представили присутнима експозе о томе шта је урађено за десет година колико смо на власти, представили смо и планове. Медијски простор који је Врњачка Бања добила -директан пренос седнице, односно извештаји у локалним али и на телевизијама са националном покривеношћу, директно укључење у Први програм РТС-а, простор у штампаним медијима, пажња и похвале које смо том приликом добили све ме то испуњава поносом и срећом.

Ако говоримо о редовним заседањима, тренутак када је председник Ђуровић на седници прочитао писмо о намерама породице Ђоковић о изградњи гондоле за мене је дефинитивно тренутак највеће среће.

   Свечана седница СО Врњачка Бања

За  Врњчане Иван Радовић је „политичар из комшилука“, неко коме се обраћају присно и без етикетирања, али и коме се прво обраћају када се јаве проблеми које треба решавати. јесу ли молбе за запослење и даље најбројније и колико се променила природа проблема које вам грађани износе током ових година?

Не видим и не доживљавам себе као политичара. На ову позицију сам дошао, мислим, сасвим случајно и нисам имао жеља и претензија да будем ту. Пошто сам рођени Врњчанин и са двадесетпетогодишњим искуством рада на рецепцији Хотела „Звезда“ зна ме практично цела Бања, а и по природи сам непосредан, па ми људи најчешће и најлакше прилазе. Прилазе ми на скуповима али и свакодневно док шетам, имам и пуно пријатеља, али ми је и задовољство да проћаскам са пролазницима.

Тачно је, проблем запошљавања и даље предњачи. Али морам да будем објективан и да кажем да је и много нереалних захтева јер сви желе у јавна предузећа што је наравно немогуће.  Код приватника посла има.  За јавна предузећа и установе и даље су на снази ограничења у запошљавању, али очекујем да ће врло брзо и ту ускоро бити скинуте забране и да ће сви који раде и зарађују своју плату добити решење.

Имали сте здравствених проблема ове године, на срећу, опоравак  је протекао добро. Је ли здравље на првом месту када размишљате о жељама за Нову годину и када празничну честитку упућујете другима?

Добро здравље на првом месту, наравно. То је оно што желим другима па и себи. А онда и да се поштујемо, да се волимо, да нам породица буде најпреча, да нам комшија буде важан, да све што је лоше оставимо иза себе и заборавимо, да се дружимо, да живимо као сав нормалан свет!

Фотографије: В. Ђорђевић, Д. Бошковић, С. Удовичић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ