УЛАГАЊА У ПУ „РАДОСТ“

Аутор:Ана Стојковић

„Године узлета”, нове основе програма предшколског васпитања и образовања препознају значај предшколског доба у развијању способности за целоживотно учење.  Оне промовишу програме који настају кроз заједничко учествовање, у простору који је инспиративан и провокативан за дете и где оно може слободно да истражује, да се игра, да промишља, да сарађује са другима, испробава и упознаје свет око себе.

Локална самоуправа  издваја средства  за образовање и васпитање деце на територији општине и излази у сусрет за бројне пројекте. На позив директорке вртића и њених сарадника председник врњачке општине Бобан Ђуровић, обишао је вртић Колибри како би  се упознао са радом васпитача и како функционише читав систем у вртићу по програму „Године узлета“.

– Посебно ми је занимљив неки нов, савремени  приступ рада са децом који спроводе и који се заснива на креативности и природним материјалима који су присутни. Из свега овога се може  видети да деца могу бити веома срећна и задовољна  и да развијају своје способности у раним годинама тиме што не добијају готову играчку већ сами показују своје вештине и способности и  које исказују тиме што праве неке своје будуће играчке од природних материјала. Сматрам да је ово добра прилика да виде и родитељи који ће дати свој допринос  доношењем тих природних материјала и да на тај начин допринесу  раду васпитача да што бољи и лепши амбијент могу да направе .  Видео сам нешто што пре нисам а то је стварање просторија у вртићу  намењених  присуству и боравку родитеља чиме се ствара позитивна интеракција током поласка деце у вртић и на тај начин им се олакшава прихватање вртића. Морам да похвалим рад људи који  овде раде  а то сам видео у разговору са децом, у њиховом поступању, култури као и васпитању које је, без обзира што су још увек мали, присутно и то ме радује јер је вртић база тој деци за даље школовање, рекао је председник Ђуровић након обиласка вртића.

Током посете  директорка вртића Драгана Хаџи Ристић упознала је председника са инфраструктурним проблемима јер је, по њеним речима евидентно да је у вртић Колибри потребно улагати.

– Договорили смо да је  најургентније да се замени столарија на објекту. Ја ћу одмах дати налог да се крене у припрему свих правних аката са финансијског и правног аспекта а  како бисмо што пре приступили јавној набавци и доношењу одлуке о замени столарије на објекту. Уз ово, радићемо комплетну замену олука на вртићу како бисмо сачували постојеће кровове, зидове и фасаду. Оно што малишане радује гледано из њиховог угла јесте  то што ћемо урадити неколико справа како бисмо двориште објекта Колибри оплеменили и надам се да то реализујемо у наредних месец  до два и да можемо овде да их поставимо. У циљу безбедности наше деце планирана је и санација ограде око објекта а морам да апелујем на старију децу али и одрасле да не уништавају  имовину вртића већ да је чувају. Видео сам доста места где је физичким упадом ограда уништена или поломљена и заиста сам запрепашћен тиме да то чак раде и старији, додао је Ђуровић.

У наредном периоду односно првом делу године  планирано је да се уради и среди  објекат у Подунавцима а поред дворишта објекта Колибри и  двориште објекта Радост  ће бити оплемењено справама.

– Морам да истакнем да је ово од 1994. године од када ја радим, први председник општине који је икада  обишао било који вртић. Имамо младог  председника који разуме потребе вртића и који се увек одазове нашем позиву и увек је ту за све што нам треба односно деци Врњачке Бање. Општинско руководство је увек ту да изађе у сусрет када је потребно побољшати услове  боравка деце у вртићу, када је потребно било шта за њихов рад и боравак  овде.  Радимо на томе да се одвоји објекат вртића у Пискавцу и да отворимо још једну јаслену групу и направимо засебан улаз а проширићемо и објекат „Принцеза Катарина“ у Новом Селу, рекла је директорка ПУ „Радост“ Драгана Хаџи Ристић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ