СЕЋАЊЕ НА ДАНИЛА БАТУ СТОЈКОВИЋА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Испред  Амфитеатра „Данило Бата Стојковић“, 16. марта, пригодном свечаношћу обележена годишњица Батине смрти.

    Миленко Павлов

О нашем великом глумцу говорили су: Никола Џамић, проф. др Мића Живојиновић, глумац Миленко Павлов, редитељ Иван Пешукић, проф. Ива Милошевић а специјални гости били су њени студенти са Академије уметности у Београду који су у част глумачког барда извели своју дипломску представу.

– Хвала вам што сте дошли да обележимо 21 годину од смрти, сасвим сигурно, једног од наших највећих српских глумаца. Он је заволео Бању далеке деведесете године захваљујући једној случајности када је дошао у Ресторан „Пахуљицу“ који је тада држала Цица Симић, а ја помагао понекада. Наше пријатељство трајало је све до Батине смрти, 16. марта 2002. године, поздравио је присутне Никола Џамић.

– Пре свега, хвала вам што водите рачуна о покојним глумцима. А и о садашњим. Бата је наша историја, велика историја која је забележена на филмској траци. Ја сам га гледао и у позоришту, знали смо се, рекао је Павлов и евоцирао успомене на свог великог колегу.

Редитељ Иван Пешукић присетио се дана када је Бата снимио последњу филмску улогу и имао последњи снимајући дан: са студентима Академије уметности из Београда радио је на снимању „Ђавољег филма“ редитеља Марка Каренице у продукције БК телевизије.

– Част нам је и задовољство да моја класа у пуном саставу учествује у овој свечаности и мислим  да је то један диван гест према глуми уопште као уметности. Сећање на великог глумца и велику личност као што је био Бата Стојковић, доприноси и уметности и култури, рекла је проф. Ива Милошевић и поделила са присутнима анегдоту везану за Бату.

Њена класа студената четврте године је у процесу припреме дипломске представе. Реч је о представи „Наш разред“ пољског писца Тадеуша Слободацијанека. Тај текст се тренутно припрема у Народном позоришту и врло је необичан у форми, а говори о појави антисемитизма у једном разреду у пољском малом месту уочи Другог светског рата. Публика је са задовољством пратила извођење ове представе младих глумаца у част Бате Стојковића.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ