КЊИЖЕВНА РАДИОНИЦА У ОШ „ПОПИНСКИ БОРЦИ“

Аутор:Даниел Цоковић

Гост књижевне радионице која је одржана 17. марта у Основној школи „Попински борци“ у Врњачкој Бањи, била је Данијела Квас, професор српског језика и књижевности и писац за децу. Ученицима четвртог разреда се представила кроз радионицу „Прсти“, која има за циљ спречавање разних облика вршњачког насиља, и на себи својствен начин приказала оно шта она ради и шта је њена инспирација.

Јелена Сеочанац, професор српског језика и књижевности у Основној школи „Попински борци“ из Врњачке Бање, истакла је да је велико задовољство и част за школу што може угостити Данијелу Квас.

– За ову радионицу одлучили смо се се из више разлога, пре свега, Данијела Квас је током пандемије била један од наставника који су снимали часове за РТС где је била у првим редовима. Са друге стране, једна оваква радионица је потребна како због наше школе, тако и због школа широм Србије, зато што је тема вршњачког насиља распрострањена свуда. У циљу спречавања настанка сваког облика  насиља у школама, позвали смо Данијелу која је тај позив радо прихватила, додала је Јелена Сеочанац.

Данијела Квас, професор српског језика и књижевности и писац за децу, кроз разговор са ученицима зналачки и вешто их је наводила на размишљање и мудровање, тако да су ученици веома уживали у овом сусрету. Кроз интерактивну комуникацију држала је пажњу деци, натерајући их на размишљање како би спознали своје могућности за које до тада можда и нису били свесни.

– Захваљујући организаторима у школи „Попински борци“, имам прилику да за децу из ове школе реализујем радионицу „Прсти“, која је превенција вршњачког насиља и говори о томе колико је лепо што смо различити и колико је важно да се међусобно поштујемо. Кроз интерактивну игру деца током радионице могу да глуме, рецитују, певају, цртају и својим кућама ће однети сувенир за успомену, а то је обележивач за књигу. На тај начин деци приближавамо дечију књижевност и кроз игру схватају да је важно да се волимо од најмлађег узраста. Пре свега, ја сам писац за децу и својим стваралаштвом обраћам се деци темама које су њима блиске. Радионица носи назив „Прсти“  зато што су сви прсти различити на нашим шакама, тако несавршени, тако и деца треба да науче да тиме што живимо заједно, морамо и међусобно да се поштујемо и волимо. Потребно је схватити да није битно да будемо савршени у овом инстаграм свету и животу и то је императив коме покушавам да се одупрем поезијом и на тај начин је та поезија васпитна, истакла је Данијела Квас, уз захвалност организаторима из школе за дивну добродошлицу и на томе што су препознали да је једна оваква радионица важна за децу.

Захваљујући оваквим радионицама деца развијају креативност и машту, и могу да науче како да се боље и правилније изражавају. Циљ је да се на креативан начин деци приближи и дочара важност књиге, приче и читања. Веома је важно деци причати приче с обзиром да се суочавамо са великим изазовима које нам доносе нове технологије. У ери интернета, пажња код деце постаје дефицитарна, па је веома важан задатак како родитеља, тако и просветних радника да деци усаде и обнове љубав према причи и према књигама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ