ОДРЖАНА ЈУБИЛАРНА СМОТРА НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА „ЗЛАТНЕ НИТИ“

Аутор:Весна Ђорђевић

Јубиларна, XX манифестација Сајам народног стваралаштва, прела и посела и старих заната одржана је 1. и 2. априла у врњачком Хотелу „Цептер“ у организацији Друштва жена „Златне нити“, а под покровитељством Општине Врњачка Бања и Туристичке организације Врњачка Бања. Смотра је ове године окупила излагаче из 70 градова Србије и региона и представила 130 организација и друштава,  две хиљаде чувара народног стваралаштва, оних који раде и живе у складу са циљем манифестације – очување традиције, обичаја, кулинарских специјалитета и ручних радова.

Тема овогодишње смотре  било је представљање традиционалне девојачке спреме уз уобичајено умеће веза и златовеза, ткања, плетења, шивења и беседништва. Посетиоци су били у прилици и да пробају јела припремљена по старим и готово заборављеним рецептима.

Добродошлицу учесницима, посетиоцима и званицама на челу са председником врњачке општине, Бобаном Ђуровићем,  представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. представницима Пољопривредне саветодавне службе Краљево, Института за примену науке у пољопривреди, Туристичке организације Србије, пожелела је домаћица и организаторка скупа, Светлана Трифуновић, која уз јубилеј манифестације ове године слави и годишњицу хуманитарног рада.

– Много вам хвала што сте се одазвали у овако великом броју, посебно хвала Војводини и мом равном Срему, одакле је највећи одзив. Велико хвала и нашим посестримама из Македоније, као и дугогодишњим сарадницама из Црне Горе и Републике Српске. Заједно можемо много више, много лепше и никад ми није тешко да се одазовем вашим позивима и подржим ваше манифестације, да вам дам ветар у леђа. Изузетно ми је драго да су са нама деца из УРДОУР-а из Књажевца и Врњачке Бање који желе да наставе овим путем као светао зрак наше будућности. Циљ нам је да вратимо „Домаћинство“ као предмет у школу како би наша деца умела бар конац у иглу да уведу, рекла је Светлана Трифуновић наглашавајући да су и овај пут уз манифестацију већ традиционални пријатељи Факултет за хотелијерство и туризам, Угоститељско-туристичка школа,  Удружење „Новоселац“.

Двадесет година изузетног рада  и пожртвовања Светлане Трифуновић и жена из Удружења „Златне нити“ резултирало је сјајном сликом Конгресног центра „Цептер“  где се окупила Србија у малом, односно „бивша Југославија у малом“ приметио је председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, честитајући јубилеј, а  потом и званично отворио скуп.

– Ово је једна од ретких манифестација које се баве културним наслеђем нашег и народа у региону и због тога она има посебну драж, а ми смо као локална самоуправа препознали значај окупљања људи који држе до своје традиције и зато су оне постале наш заштитни знак. Ентузијазам који има Светлана и љубав коју показује према ономе што ради  убедили су нас током година у вредност овога што представљате. Посебно ми је драго што је овде толико деце. Циљ јесте да што више гостију испрати манифестацију и ужива у њој, али нам је задатак да све ово пренесемо на најмлађе – традицију, културу, стваралаштво и зато се слажем са Светланиним предлогом да „Домаћинство“ поново треба да добије ширу примену у нашем основном образовању. Желим вам да уживате у Врњачкој Бањи и да постанете наши редовни гости  јер улажемо максималне напоре да наше место буде све лепше и богатије, поручио је Ђуровић.

Организатор манифестације уручио је Повеље удружењима, организацијама и појединцима који су здушно помогли одржавање јубиларних „Златних нити“, као и захвалнице свим излагачима.

Посетиоци су били у прилици да виде народне рукотворине, производе из домаће радиности, да дегустирају стара српска јела и специјалитете домаће кухиње, али и да уживају у богатом културно-уметничком програму с обзиром да су се на бини смењивала културно-уметничка друштва и ансамбли, инструменталисти и певачи, рецитатори и беседници.

Туризам се код нас као и у свету препознаје по традицији, народним рукотворинама, сувенирима и домаћој кухињи. Захваљујући тековинама претходних генерација, које брижљиво баштини, и Врњачка Бања има свој аутентични печат.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ