31. РЕПУБЛИЧКО СПОРТСКЕ ИГРЕ ПАРАПЛЕГИЧАРА И КВАДРИПЛЕГИЧАРА СРБИЈЕ

Аутор:Даниел Цоковић

Свечано отварање 31. Републичко спортских игара у организацији Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије (СПИКС), под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку Општине Врњачка Бања, уприличено је 25. августа на платоу код аутобуске станице.

          Небојша Ђурић

СПИКС је основан 15. октобра 1991. године, исте године одржане су прве Републичко спортске игре, и данас је ово једна од најмасовнијих манифестација, која је од 24. до 27. августа угостила укупно 176 такмичара из 18 градова и удружења из Србије, Црне Горе, Словеније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, који ће се такмичити у бројним спортским дисциплинама. Њима су се током церемоније свечаног отварања обратили у име домаћина Душан Стевановић, члан већа Општине Врњачка Бања, Ненад Дураковић, председник СПИКС-а и Јулијана Станисављевић, испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Циљ манифестације је промоција спорта, јер он представља продужени вид рехабилитације и социјалне укључености. Препорука је да особе са повредом кичмене мождине крену или наставе да се баве спортом и постижу врхунске резултате као наставак своје рехабилитације и социјализације. Манифестација је уједно и промоција личних и екипних потенцијала.

Председник СПИКС-а, Ненад Дураковић, у свом обраћању истакао је да му велико задовољство и част представља то што може да поздрави све присутне такмичаре, представнике локалне самоупораве и ресорног Министарства, уз наду да ће следеће године на церемонији отварања игара бити присутан и дугогодишњи председник СПИКС-а, Михајло Пајевић, идејни творац слогана игара „Ако играш побеђујеш“. Свим учесницима је пожелео срећне и успешне спортске игре, а пре свега лепо и незаборавно дружење.

Такође, Дураковић се захвалио Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, коју су партнери у очувању ове дивне традиције, и које од оснивања СПИКС-а финансира њихов рад и покровитељ је свих програма који се спроводе. Захвалност је упутио и Општини Врњачка Бања, која је као и сваке године до сада изашла у сусрет и олакшала организацију игара, омогућивши такмичарима да се осећају пријатно. Изразиту захвалност, Дураковић је упутио спонзорима и донаторима, који током свих претходних година пружају помоћ у реализацији игара.

У име локалне самоуправе, присутне је поздравио Душан Стевановић, члан Општинског већа, уз констатацију да велики број људи показује да је такмичење и дружење увек занимљиво, и да иако ће најбољи однети победе, ипак су сви они победници.

– Прошле године дато је обећање да ће Хала спортова у Врњачкој Бањи добити услове који ће бити прилагођени особама са инвалидитетом, а то смо и урадили уз помоћ Министарства омладине и спорта и њиховог учешћа од пет милиона динара, и учешћа Општине Врњачка бања у износу од два ипо милиона динара. Сређени су сви могући прилази, урађене су рампе, лифтови, тако да сада можемо организовати разна велика такмичења, а прво од њих ће бити у априлу следеће године, и то Балканско стонотениско првенство за особе са инвалидитетом, где ће учествовати 14 земаља, додао је Стевановић.

Јулијана Станисављевић, представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, из Сектора заштите особа са инвалидитетом, свечано је отворила 31. Републичко спортске игре, упутивши све похвале Врњачкој Бањи као домаћину, уз речи да једна оваква манифестација представља велики успех и да Србија више нема баријера, и тиме показује да иде само напред, пожелевши срећу свим учесницима.

Током церемоније свечаног отварања, заставу Републике Србије носио је прослављени параолимпијац Небојша Ђурић, који је и ове године освојио златну медаљу у конкуренцији бацања диска оборивши светски рекорд на такмичењу у Италији, док је химну Републике Србије, извела је Мартина Радисављевић, ученица четврте године Угоститељско туристичке школе са домом ученика из Врњачке Бање.

По отварању Игара, уследила су такмичења у атлетским бацачким дисциплинама: бацање кугле, копља, диска, чуња и „бомбе“ као и такмичење у шаху и пикаду, стоном тенису. У Спортској хали одржаће се ревијални турнири у боћању и кошарци у колицима. Први пут одржаће се ревијални турнир у парастреличарству. Последњи дан Игара обележиће свечана вечера. Том приликом биће проглашени победници и биће уручена признања најбољима, као и захвалнице свима који су допринели успешној реализацији 31. Републичко спортских игара.

Ову традиционалну спортску манифестацију поред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Rепублике Србије, Општине Врњачка Бања, подржали су и бројни пријатељи, спонзори, донатори и сарадници међу којима су: фармацеутска компанија „Инфарм“ са брендом СЕНИ, Агенција за безбедност саобраћаја, Министарство културе, кao и појединачни донатори који подржавају Игре а то су Ортопедија „Нови живот“, ОтоБок, Бауерфајнд, као и компаниеј „Лентисменд“ и „Магна Фармација“, и други.

Фото: Дејан Бошковић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ