ТРЕНИНГ ЗА ОСНАЖИВАЊЕ СЕОСКИХ ЖЕНА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У Хотелу „Пегаз“, од 24. до 27. августа Женски центар Ужице организовао је тренинг „Унапређење знања у вештине представница и чланица сеоских женских организација усмерених на развој родних политика и програма и заговарање на локалном нивоу“. Овај пројекат је подржан од стране Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Wоmen) у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности, Фаза II“, који финансира Европска унија.

– Ми јако дуго радимо са сеоским женама на овом подручју, са 12 удружења. Много тога треба да се учи да бисте могли да имате алат како да радите на утицају у својој заједници, и да се изборите за одређене позиције које вам обезбеђују практично задовољавање потреба. Ми смо ишле на терен у шест локалних самоуправа и упознале се са тим да жене немају добре услуге везане за децу, вртић, превоз, студијске посете, слаб домет интернета… То су проблеми који могу да се реше интервенцијом локалне самоуправе или државе. Само треба знати како искористити законске могућности, рекла нам је Радмила Гујаничић, координаторка пројекта.

        Маријана Шибак

– Циљ овог тренинга је да се ојачају, оснаже представнице сеоских женских организација, како би могле даље да адекватно заговарају за различите локалне иницијативе којима се унапређује положај жена у сеоским заједницама. Важно је да се оне упознају са новим законским оквиром који пружа Закон о родној равноправности и да на основу тога иницирају локалне иницијативе за креирање афирмативних мера којима се унапређује положај жена, рекла нам је Биљана Степанов, директорка Центра за подршку женама, тренерица за родну равноправност.

Учеснице семинара биле су и чланице Удружења „Сеоске жене Врњачке Бање“.

– У целу причу овог дешавања и оснивања удружења ушла сам преко Удружења из Ужица, тачније преко Раде Гујаничић. Она је препознала у мени да могу да се бавим проблемом жена. Удруживање нам много значи због повезивања, дружења и едукације. Овај семинар отвара нам неке нове видике, пружа нам нова сазнања, каже Маријана Шибак, председница Удружења „Сеоске жене Врњачке Бање“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ