ТРАДИЦИОНАЛНИ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИ САБОР У ГРАЧАЦУ

Аутор:Весна Ђорђевић

Великогоспојинском литургијом у Храму Светог Саве и сечењем славског колача у павиљону испред старе школе почело је у Грачацу обележавање једног од највећих хришћанских празника, Успења пресвете Богородице, који се празнује као слава места.

– Драга децо, поштујте своје очеве и своје мајке изнад свега, поштујте своје родитеље да бисте били срећни, да бисте дуго поживели на овом свету, да би ово место, чији је сабор Успење пресвете Богородице, живело дуго и непрестано. Свима срећна слава и нека буде отворен сабор у нашем дивном, драгом, све лепшем и уређенијем Грачацу, поручио је јереј Милан Костић, парох грачачки након сечења колача.

По традицији, Миро Ђуровић, грачачки здравичар (творац шампионске здравице Сабора у Гучи 2023) поздравио је окупљени народ здравицом написаном за ову прилику, а потом је Ирина Костић запевала кристалним гласом песму Милице Досковић „Не дам“.

Великогоспојински сабор у Грачацу већ седам година прати и Смотра ракија индивидуалних произвођача у организацији Удружења произвођача ракије „Грачачка капљица“. Председник Удружења, Бобан С. Ђуровић, је саопштавајући имена победника навео да су ове године, први пут, бирани најбољи у две категорије – шљивова и остале воћне ракије. Од 65 произвођача из Централне и Западне Србије, са Косова и Метохије, Државна комисија најуспешнијим је оценила шљивове ракије Јоване Бојовић из Чачка (златна плакета), Драгише Миљојковића из Сочанице и Слађана Веселиновића из Отрока који су као додатну награду добили и дрвену храстову бурад. У категорији воћних ракија Комисија је као најбољу оценила ракију Драгана Цветковића из Грачаца (златна медаља за виљамовку), као и Срђана Миљевића из Вишњичке Бање и Црквену општину Грачац.

Грачанцима који су уложили своје знање, љубав, труд и време и везали свој живот за напредак места, овдашњих клубова, друштава, институција Месна заједница Грачац је и ове године уручила захвалнице. Истакнути појединци и клубови овај пут су: Милан Младеновић, Мирјана и Славољуб Боровац, Милован Атанасковић, Живорад Рсовац, Милан Вучетић, Зоран Аџић, Дејан Марић, Зоран Драгањац, Дарко Савовић, Сибин Гочанин, Радослав Гочанин и Одбојкашки клуб „Грачац“.

Честитајући празник присутнима, председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, указао је на чињеницу да је од пре десет година започело интензивније оживљавање традиције окупљања и саборовања, јер су песма, музика, као и сабори одржали српство.

– Сабори чувају идентитет нашег народа и нашег места. Покренули смо тај сегмент са циљем да покажемо да наша села могу да живе, да славе битне датуме, да окупе децу, да се на саборима прича о лепим стварима, похвале најбољи људи, да се присетимо добрих дела оних који су некада нешто добро урадили за своје место, да им захвалимо, да деци усадимо праве вредности које ће неговати за будућа поколења, рекао је Ђуровић и позвао све да бар један део свог живота посвете заједници и на тај начин учине живот лепшим, бољим и квалитетнијим у врњачкој општини.

Дружење је настављено уз забавни програм и послужење.

Иначе, велико народно славље у Грачацу отворено је ове године у петак, 25. августа, акцијом добровољног давања крви, а настављено у суботу Сабором ловаца који је окупио учеснике из целе Србије и госте из Ловачког савеза Србије, њих 170. Ловци напомињу да су одстрељене три дивље свиње и један вепар капиталац, тако да се дружење после лова наставило уз ловачки ручак и песму, односно уз програм „Здрав си, домаћине!“ који је пред госте Сабора извео здравичаре, фолклораше, хорове и хармоникаше.

Трећи дан саборовања посвећен је великом јубилеју – обележавању 75. рођендана Одбојкашког клуба „Грачац“. Поред ревијалних и куп утакмица, одржана је и свечана академија, подељена монографија и приказан филм о историјату клуба, уручене захвалнице истакнутим играчима и спортским радницима.

Такође, грачачки Сабор је 27. августа угостио бајкере из окружења. Они су присуствовали литургији у Цркви светог Саве, извезли су симболичну вожњу кроз место, а током свечаног ручка Агенција за безбедност саобраћаја  је поделила је учесницима Мотоскупа кациге.

Четвородневно саборовање заливено је богатим музичким програмом,  забавним садржајима, храном и пићем. Звезде музичког програма били су Ивана Електра, Халид Муслимовић, Чеда Марковић и Ватрогасни оркестар „27. септембар“ из Краљева, Есад Плави, Пеђа Вујић и „Гарави сокак“.

Организатори Великогоспојинског сабора под слоганом „Грачац волим и у срцу носим, Великогоспојинским сабором свуда се поносим“  су Месна заједница Грачац, Црквена општина Грачац, Одбојкашки клуб „Грачац“, Ловачка секција Грачац, Удружење „Грачачка капљица“, Музичка агенција „Естрада“ Милета Станчића. Покровитељ Скупштина општине Врњачка Бања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ