ЛЕТЊА ШКОЛА УМЕТНОСТИ И КАЛИГРАФИЈЕ

Аутор:Даниел Цоковић

Пројекат „Летња школа уметности и калиграфије“ реализовала је Народна библиотека „Др Душан Радић из Врњачке Бање, уз подршку Министарства културе у области савременог стваралаштва који доприноси унапређењу културних делатности деце и младих. Најлепши радови који су настали током радионице, презентовани су на изложби која је отворена 25. августа у оквиру просторија врњачке библиотеке. Аутор изложбе била је Мирјана Ђурашевић.

Циљ пројекта је повећање културних садржаја библиотеке и подстицање деце и младих да у оквиру тих садржаја проводе своје слободно време. Још један од циљева је развој дечијег стваралаштва кроз посебан вид рада изван утврђених колосека и покушај другачијег приступа уметности. Занимљив метод који је ова школа понудила својим полазницима, учиниће лаким и разумљивим сваки следећи однос према уметности.

За овај пројекат дошло је до заинтересованости различитих генерација, тако да је у истом периоду радила и „Школа калиграфије за одрасле“, што представља још један велики успех.

Велика захвалност за реализацију овог пројекта иде Министарству културе Републике Србије које је препознало идеју да из оваквих радионица може проистећи дечија ликовна колонија. Такође, велики допринос пружиле су водитељке радионице, Лепосава Стругаревић, историчарка уметности, проф. Биљана Марковић Крагуљац, дипломирана дизајнерка текстила и Марија Аћимовић, мастер археолошкиња, кустос и конзерватор керамике, које су својим залагањем и иновативним идејама успевале да придобију и одрже дечију пажњу.

„Летњу школу уметности и калиграфије“ похађали су: Неда Бошковић, Дамјан Бугариновић, Тијана Грдан, Јана Вељовић, Ђурђа Дмитровић, Дамјан Дмитровић, Димитрије Дмитровић, Милутин Милутиновић, Огњенка Милутиновић, Круна Михајловић, Константин Михајловић, Михајло Пантовић, Маша Продановић, Аранђел Радуловић, Јана Рашић, Сара Себић, Зорана Трифуновић, Петра Трифуновић, Маша Ћировић и Димитра Ћурчиев, и њима су додељене дипломе за учешће и марљив рад, креативност и дружељубивост током трајања „Летње школе уметности и калиграфије“.

Идеја да створени радови имају хуманитарни карактер наишла је на велико одобравање, тако да су они изложени и за хуманитарну продају, где ће прикупљени новац од продаје бити уплаћен за лечење оболеле деце из Врњачке Бање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ