АНСАМБЛ „КАРИН“ – ТРАДИЦИОНАЛНИ ПЛЕСОВИ ЈЕРМЕНИЈЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Концерт Ансамбла традиционалних песама и игара Јерменије „Карин“ који је одржан 24. октобра у Замку културе привукао је бројну публику. У организацији удружења „Врњачки Јермени“ и „Акција за слепе“ наступили су: Гагик Гиносјан, Лилит Хајрапетјан, Мхитар Хакобјан и Рузанна Харађјан.

Била је то прилика за подсећање на повезаност Јермена са Врњачком Бањом, односно са породицом генерала Јована Белимарковића која сеже читав век у прошлост.

У Бањи и данас живи неколико јерменских породица. Њихови преци су 1922. године дошли у тадашњу Краљевину СХС, избегавши из Турске где је спровођен геноцид над Јерменима. Четрдесет избеглица насељава се у Врњачкој Бањи, на имању Белимарковића.

Публици у Замку обратили су се: Лука Јоксимовић Барбат, председник Удружења „Акција за слепе“, Чедомир Артиновић, председник Удружења „Врњачки Јермени“, Гагик Гиносјан и Ануш Балајан, јерменска књижевница.

– Мени је изузетно драго што је концерт организован у овој кући у којој су пре стотину година наши преци нашли уточиште. За време краља Александра из кампа Јермена у Грчкој, један део избеглих дошао је у Србију. Имали смо среће да се то деси у Врњачкој Бањи и да је управо ова зграда била рентирана за 40 Јермена који су се брзо асимилирали са мештанима Врњачке Бање и ево, данас смо поново ту, да уживамо у традиционалној јерменској песми и игри, рекао је Чедомир Артиновић.

– Историја сведочи о сличности судбина јерменског и српског народа. Скоро 30 година сам маштао да посетим Србију, земљу у којој су Јермени нашли своје уточиште. Народи као што смо ми, Јермени и Срби шире светлост и покушавају да из „прста света ваде трн“. Угњетани и гажени постали смо као кристал и као кристал очували савршену чистоћу. Јерменија доживљава најтеже тренутке. Пишу се резолуције, али не делује се конкретно. Захвални смо што се налазимо у овом здању, уточишту наших сународника, рекао је Гиносјан.

Ансамбл традиционалне песме и плеса „Карин“ основан је 2001. године. Оснивач и уметнички директор групе је Гагик Гиносјан који је поводом 20. годишњице независности Јерменије, указом председника Републике Јерменије одликован звањем заслужног делатника културе Републике Јерменије и који је аутор предметног програма „Народна песма и игра“ за увођење националне игре у систем јавног образовања.

Ансамбл је учествовао на разним републичким фестивалима, такмичењима, телевизијским пројектима, примио бројне награде и признања. Министарство културе Јерменије наградило је Ансамбл за очување и популаризацију традиционалне јерменске културе. На међународном националном плесном такмичењу одржаном у Палма де Мајорки, Шпанија, 2011. године,  „Карин“ је освојио прву награду у категорији традиционалног плеса и награду у категорији певања и музичке пратње.

Претежни део концертног репертоара „Карин“ чине песме и игре које су захваљујући сакупљачкој делатности ансамбла сачуване од уништења, рестауриране, свака у свом етнографском стилу, које углавном никада нису биле представљене у концертној шеми ниједног другог ансамбла. Упоредо са својим креативним и концертним радом, ансамбл наставља са прикупљањем плесног и певачког наслеђа.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ