СРБИЈА СЕ ВРАТИЛА НА СВЕТСКУ ОРАЧКУ СЦЕНУ

Аутор:Врњачке новине

Захваљујући Манифестацији „Прва бразда“, кроз  Смотру лепоте живота на селу  која се 11 година одржава у Новом Селу и рада учињеног на стварању имиџа, умрежавања и иновативности успело се да српско орање стави на највиши ниво.

    Марија Сеочанац у Летонији

Најбољи „изданак“, деда Воје и оца Горана, једних од покретача ове нарочите Манифестације „Девојка за све“, Марија је након вишеструких победа у такмичењу орача на нивоу Србије остварила свој сан и сан ентузијаста из УГ „Новоселац“ да се Србија врати на место које и заслужује. Апсолвент Технолошког факултета у Београду, Марија Сеочанац  својим „ставом“, знањем и умећем није могла остати незапажена па је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије на челу са министарком,  Танасковић да овакав пример треба да буде узор српске пољопривреде, па је уследила финансијска подршка Министарства за учешће на 68. Светском такмичењу орању у граду Кулдига у Летонији од 7. до 15. октобра. 2023.године.

Марија и отац Горан чинили су орачки тим Србије који је имао задатак да врати Србију на орачку мапу света, да сагледа услове за организацију такмичења светског ранга у Србији и представи своју Општину и Републику Србију међу 25 држава света са преко 50 такмичара у орању стрна и ледине које је одржано у најтежим временским условима уз непрестану кишу и ветар у готово мочварним условима. Захваљујући предузимљивости нашег тима, раније трасираног пута преко колега и пријатеља из Хрватске и Словеније, захваљујући Институту за примену науке у пољопривреди из Београда планови су  пребачени па је борд Светске орачке организације једногласно вратио Србију у чланство које је практично престало 2012. године последњим учешћем Србије. Иначе Титова Југославија је била домаћин скупа Светских орача далеке 1969. године па ће се Србија појавити и у такмичарском делу на Светском скупу у Естонији 2024. године.

Поред „Прве бразде“ из Новог Села у Србобрану су до ове године одржана 24 такмичења па се у будућности планира озбиљно партнерство општина Врњачка Бања и Србобран, уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и донатора како би се ово скупо такмичење озбиљно оживело и трајало.

Слоган овогодишњег такмичења је био „Обрађујмо земљу у миру“ које је управо због ратних сукоба имало нешто мање учесника.

Жарко Марковић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ