ДОДЕЛА СУБВЕНЦИЈА ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИМ ЛИЦИМА

Аутор:Даниел Цоковић

У Великој сали  Скупштине Општине Врњачка, 11. октобра уприличена је свечаност током које је уручено 10 уговора о додели субвенција за самозапошљавање. Уговоре су уручили директорка Националне службе за запошљавање (НСЗ) , Филијале у Краљеву, Снежана Прелић, председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић и заменик председника Општине, Иван Џатић.

Заједничким средствима Националне службе за запошљавање и Општине Врњачка Бања, за ове намене, обезбеђено је  3 милиона динара на основу Споразума о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији мера активне политике запошљавања за 2023. годину. Износ субвенције по уговору износи 300.000,00 динара.

    Иван Џатић, Бобан Ђуровић и Снежана Прелић

Поздрављајући присутне, председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић подсетио је да је ово наставак активности на пружању подршке самозапошљавању, истакавши веома добру сарадњу са НСЗ и Филијалом у Краљеву у подизању свести код наших мештана када је самозапошљавање у питању, као и самој имплементацији уговора.

– Надам се да ће, из године у годину бити све више лица која имају жељу да сама покрену своје пословање уз подршку локалне самоуправе и НСЗ, са циљем да себи створе основу за егзистенцију и буду део привредног амбијента Врњачке Бање. На овај начин показујемо да заиста бринемо и подстичемо наше грађане, поготово оне који су на евиденцији НСЗ. Кроз овај програм моћи ће да добију одређена средства која су сасвим довољна да могу да покрену сопствени бизнис. Оно што је можда најбитније то је да је сам одабир кадрова, профила послова, као и њихова старосна структура пружају сигурну гаранцију да ће овај новац бити паметно искоришћен и дати једну трајност и одрживост њиховог пословања. Веома сам поносан што већи део тих људи знам, и уверен сам да ће они овим новцем оплеменити своје пословање, или у смислу набавке неопходних средстава, или евентуално проширити своју делатност, рекао је Бобан Ђуровић, уз речи да се нада да ће добитници субвенција кроз овај програм схватити да су сами себе запослили, а да су локална самоуправа и НСЗ били ту да им помогну у покретању посла.

Заменик председника Општине, Иван Џатић приликом обраћања присутнима, истакао је да је додела уговора наставак једне успешне сарадње НСЗ и Општине Врњачка Бања, уз констатацију да су сви кандидати имали одличну бизнис идеју која је била основ свих предуслова.

– Када нешто започињете у животу најбитнији је тај први импулс, да вам неко помогне, а ја не сумњам да ћете ви касније сами моћи да пронађете своје место на тржишту.  Суштина приче јесте у томе да се економија базира на малим и средњим предузетницима, у овом случају то сте ви, а нама је задовољство када видимо да неко креће у такве воде, тако да ћете увек имати пружену руку и подршку врњачке локалне самоуправе. Претходних година имамо искуства да они људи који су кренули истим стопама као и ви, успешно раде данас. Пронашли су своје место, и не сумњам да ће тако бити и код вас, рекао је Иван Џатић.

    Добитници субвенција за самозапошљавање

Обраћајући се присутнима, директорка НСЗ , Филијале Краљево, Снежана Прелић истакла је да за програм самозапошљавања влада  велико интересовање незапослених лица која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање.

– Локални акциони план запошљавања за ову годину је предвидео ову веома атрактивну меру, а  анализа, која је томе претходила, показала је да постоји велика заинтересованост лице са евиденције незапослених Општине Врњачка Бања. У првом делу године, из средстава Националне службе за запошљавање финансирано је 12 захтева са територија Општине Врњачка Бања, а овим јавним позивом који је обухватао и средства Општине Врњачка Бања и Националне службе за запошљавање омогућено је финансирање 10 лица, односно укупно 22 лица. У те сврхе издвојено је око 6,5 милион динара, а  избору лица која ће добити субвенције за запошљавање претходило је похађање обуке, „Пут до успешног предузетника“. Након завршене обуке, а на основу расписаног јавног позива, заинтересована лица су могла да конкуришу, истакла је Снежана Прелић.

Овом доделом уговора суфинансирају се различите делатности у области производног и услужног занатства и интелектуалних услуга. То су производња металних производа (машинско – браварска радионица), програмирање, молерско фасадерске услуге, кетеринг, аутомеханичарске услуге. Уговоре су добили  првих 10 подносилаца захтева са ранг листе од укупно 12 који испуњавају услове по Јавном позиву незапосленима за доделу субвенција за самозапошљавање у 2023. години, и то: Филип Тамбурић, Константин Арсић, Милош Лазовић, Јелена Славковић, Славољуб Јеремић, Андрија Пецић, Иван Ђурђевић, Микица Топаловић, Милан Станојчић и Маја Миодраговић. Бодовање је извршено у складу са Јавним позивом и у складу са инструкцијама за обраду захтева. Износ субвенције по поднетом захтеву је 300.000 динара.

Директорка Прелић истакла је и да постоји изузетна сарадња са Општином Врњачка Бања која траје већ годинама и изнела податак да је на евиденцији НСЗ тренутно 2.000 незапослених лица са територије општине Врњачка Бања, од којих су  40% лица старија од 50 година. Готово половину чине лица  старија од 50 година којима су данас средства одобрена.

Такође, директорка Филијале Краљево Националне службе за запошљавање, подсетила је да је 10. октобра објављен програм „Моја прва плата“ који је усмерен на подстицање запошљавања. Ради се о похађању програма у циљу стицања првог радног искуства и обухвата млађе од 30 година без радног искуства и лица са најмање средњим степеном образовања. Програм траје девет месеци, а обезбеђује се износ од  28.000 динара за лице са средњим степеном образовања, и 34.000 динара за лица са високим степеном и до краја октобра је период пријављивања за овај програм од стране послодаваца из приватног и јавног сектора. Око двадесетак лица са територије општине Врњачка Бања је у току претходне године било укључено у програм „Моја прва плата“, а 12 послодаваца је успело да конкурише и огласи своје позиције које су биле касније попуњене.

Показало се да успешна реализација мера активне политике запошљавања директно утиче на привредну активност врњачке општине и доприноси смањењу стопе незапослености.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ