„МЛАДИ ОСПОСОБЉЕНИ ЗА ПРИВРЕЂИВАЊЕ У СВОМ ДОМУ У СВОМ СЕЛУ“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Центар за децу и омладину Врњачка Бања реализује пројекат „Млади оспособљени за привређивање у свом дому у свом селу“ који је подржан од стране Министарства туризма и омладине Републике Србије. Сарадници на пројекту су: Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, Угоститељско туристичка школа са домом ученика Врњачка Бања, Пољопривредни факултет у Земуну, Универзитета у Београду са којима су потписани Споразуми о сарадњи, а очекује се потписивање споразума и са Пољопривредним факултетом у Чачку, Универзитета у Крагујевцу.

Према речима Валентине Крстић, председнице Центра за децу и омладину, свеобухватни циљ пројекта је организовање радионица за стручно усавршавање у области руралног туризма ради унапређења знања и вештина младих из сеоских средина и смањења њихове незапослености.

Стручни сарадници за реализацију овог пројекта су: проф. др Драго Цвијановић, проф. др Марија Костић, проф. др Сретен Јелић, проф. др Зоран Рајић, др Јелена Чеперковић, дипл. ек. Михаило Петровић и мр архитектуре Маријана Штрбановић. Аутор и менаџер овог пројекта је Валентина Крстић, а асистент менаџера Ивана Давидовић.

    Валентина Крстић са ученицима УТШ

Пројекат подразумева следеће активности: успостављање сарадње са образовним институцијама, обавештавање и отворени позив за пријављивање ученика, студената и незапослених младих из руралних средина, избор полазника и планирање термина обуке. Затим, реализацију обука, односно радионица на теме: Врхунске услуге у руралном туризму, Примена иновација у руралном туризму и Израда бизнис плана за процену инвестиције претварања пољопривредног газдинства у сеоско туристичко домаћинство. Пројекат предвиђа обављање стручне праксе младих у еко/етно комплексима код привредника пружаоца услуга у сеоском туризму, посету појединих сеоских домаћинстава заинтересованих младих корисника који планирају да их уреде ради  издавања туристима, као и менторску подршку за израду бизнис планова младима који планирају да покрену сопствени бизнис у сеоском туристичком домаћинству,  и израду предлога архитектонских решења за реконструкцију или адаптацију домаћинстава, сазнајемо од Валентине Крстић.

VII Завршна конференција – презентација резултата и размена искустава на Факултету за хотелијерству и туризам у Врњачкој Бањи

Што се очекиваних резултата пројекта тиче, 140 младих из руралних подручја (105 студената и 35 средњошколаца) ће добити специфична знања и вештине за бављење руралним туризмом, 20 младих ће стећи практична искуства за вођење бизниса на селу, шесторо младих ће добити грађевинска идејна архитектонска решења за реконструкцију постојећих објеката (уређења дворишта) као почетни капитал за покретање посла, шесторо младих ће уз подршку ментора добити израђене бизнис планове за еко/етно туризам. Очекује се да неколико младих у наредне 2-3 године покрене сопствени бизнис и почне да остварује приходе. У појединим сеоским срединама покретањем руралног туризма ће се унапредити услови за развој локалне заједнице и смањити незапосленост младих.

ОБУКА НА ТЕМУ „РУРАЛНОГ ТУРИЗМА“

На Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи 23. октобра одржана је прва обука на тему „Руралног туризма“. Проф. др Драго Цвијановић је студентима приближио карактеристике, услове и могућности за бављење овом врстом туризма и указао на предности које имају сеоска пољопривредна газдинства за адаптацију у сеоска туристичка домаћинства чиме се многоструко могу увећати приходи покретањем ове врсте пословања на селу.

Проф. др Цвијановић је 24. октобра ученицима четвртог разреда туристичких техничара и угоститељских техничара одржао другу обуку на тему „Руралног туризма“ у Угоститељско туристичкој школи са домом ученика Врњачка Бања. Ова обука је била методолошки прилагођена њиховом узрасту и предзнању. Посебан акценат је истакнут на појму и значају руралног туризма у нашој земљи и компаративним предностима које постоје у различитим крајевима Србије, било да је реч о природним, културним и осталим обележјима која неку дестинацију издвајају и чине је посебном и јединственом. „Господин туриста“ истражује, стално жели нове пределе, разноврсну понуду тако да постоји шанса за сваког ко озбиљно приступи овом послу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ