НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НАСТАВНИКА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Национална конференција наставника средњих школа који спроводе програме предузетничког образовања одржана је петнаесту годину за редом од 22. до 24. октобра у Врњачкој Бањи. Више од 170 наставника из 114 средњих школа из 64 општине у Србији, као и 15 наставника из Македоније и Црне Горе, имало је могућност да освежи и унапреди своја знања и вештине, размени искуства са колегама и ужива у различитим предавањима током три дана Конференције.

Тијана Продановић, астрофизичарка и Тик Ток инфлуенсерка, открила је наставницима како могу да користе популарне дигиталне алате у настави, економиста и директор Сектора трезора и ALM „Banca Intersa“ Данило Мрваљевић говорио је о навикама потрошача и триковима за прављење паметних избора, док је технички директор компаније „Roblox“ Немања Петровић време посветио ефектима, могућностима али и ризицима коришћења вештачке интелигенције.

Посебни панели су били посвећени менторској улози пословног сектора у образовању, и то кроз програме као што су „Ученичка компанија“ и „Финансијска писменост“. Наставници, пословни ментори и ученици поделили су своја искуства учешћа у овим програмима и закључили да ваннаставни програми који на прави начин спајају привреду и образовање могу донети велику вредност младима, а самим тим и целом друштву.

– Наставници представљају темељ сваког образовног система и без улагања у њихова знања и вештине нема ни напретка у нашем образовању. Већ 15 година се трудимо да инспиришемо наставнике да стварају иновативне наставне планове и укључе се у програме који припремају ученике за савремени пословни свет, али и да изградимо мрежу професионалних веза, олакшавајући сарадњу између школа и привреде, чиме се повећава успех ученика и доприноси развоју предузетничког духа у друштву, изјавио је Дарко Радичанин, извршни директор Организације „Достигнућа младих у Србији“.

У оквиру Конференције било је речи и о Мејкерс лабовима, просторима посебно осмишљеним за мултидисциплинарни рад ученика и наставника, а последњег дана Конференције Група за образовање отворила је нови Мејкерс лаб у врњачкој Гимназији.

Конференцију је традиционално затворио гост изненађења, Иван Станковић, маркетиншки стручњак, оснивач Агенције „Communis“ и аутор емисије „Шта сам теби и ко сам себи“, који је говорио о томе како приметити, зграбити и развити прилике које нам живот пружа.

Наставници који су присуствовали Конференцији преко целе године имају ваншколски ангажман спроводећи програме предузетничког образовања без икакве накнаде, а иза њих су генерације стасалих предузимљивих младих људи спремних за суочавање са будућношћу. Суочавајући се са чињеницом да захтеви друштва и глобалног тржишта свакодневно расту, наставници морају да приуште ученицима практичне активности помоћу којих ће они разумети како да учествују у свим сегментима савременог живота, да повећају своје могућности при запошљавању и унапреде свој предузетнички дух. Овакав вид подршке би требало пре свега да буде пружен кроз образовање, зато је потребно оснаживати наставнике и улагати у њихово усавршавање.

Спонзор Kонференције је „Banca Intersa“ а партнери програма „Достигнућа младих“ су Америчка агенција за међународни развој УСАИД, НЦР фондација и Uni Credit фондација.

Организација „Достигнућа младих у Србији“ већ 18 година спроводи образовне програме из области предузетништва и финансијске писмености у више од 300 школа широм Србије и једна је од 120 националних организација у оквиру глобалне мреже Junior Achievement Worldwide која постоји од 1919. године. Кроз образовне програме ове мреже годишње прође више од 10 милиона ученика, од чега 17.000 у Србији.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ