У ВРЊАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ ОТВОРЕНА МЕЈКЕРС ЛАБ – УЧИОНИЦА БУДУЋНОСТИ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Мејкерс лаб је мултидисциплинарни иновативни простор у средњим школама у коме ученици и наставници заједно истражују, стварају и повезују се са локалном и широм заједницом. То је место буђења инспирације, реализације идеја, дељења и коришћења знања, као и међусобног умрежавања школе, привреде и заједнице.

Искуства која ученици уз подршку професора, привреде и заједнице стекну у самим лабовима кроз програме, пројекте и активности који развијају ученичке вештине и компетенције у STEAME областима (science, technology, engineering, art, math, entrepreneurship / наука, технологија, инжењерство, уметност, математика, предузетништво), представљају искорак из онога што формални систем образовања не успева да покрије и пружи ученицима. Идеја је да се ђаци заинтересовани за науку охрабре да даље развијају интересовања у том правцу и да се подстиче експериментисање и мултидисциплинарност у настави.

Ученици Гимназије Врњачка Бања, имаће могућност и привилегију да развијају креативност, радозналост, критичко размишљање, љубав према науци и предузетнички дух у Мејкерс лабу  који је 24. октобра свечано отворен у оквиру школе. Ово је прва „учионица будућности“ у Рашком округу,  једанаеста у Србији.

    Председник Бобан Ђуровић и директорка Дојна Стодић са гимназијалкама

Мејкерс лаб представља надоградњу која ће ученицима омогућити да иновирају, развијају своје идеје кроз тимски рад и практичне активности.

На свечаном отварању присутнима су се обратили: Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања, Данијела Брђовић, координаторка Мејкерс лаба и наставница српског језика и књижевности – модераторка догађаја, Дојна Стодић, директорка Гимназије, Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији, др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, Небојша Бјелотомић, извршни директор Иницијативе „Дигитална Србија“ и Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја.

– Посебно ми је драго што ће ђаци ове средње школе стати у ред ђака из Лесковца, Ниша, Крагујевца, који већ користе своје мејкерс лабове, што ће моћи да покажу креативност и своје знање, да покажу своје вештине у овом улепшаном простору, рекао је председник Ђуровић у свом обраћању и позвао све присутне да уживају у лепотама Врњачке Бање.

– Наша визија је била да имамо зграду која ће бити по мери ученика, наша визија је била да имамо зграду где ће ученици моћи да покажу своју креативност, да покажу своју самосталност. И ево нас у новој згради, али са учионицом будућности, рекла је Дојна Стодић.

РАЗВИЈАЊЕ ПОТЕНЦИЈАЛА ГИМНАЗИЈЕ

Гимназија је основана 1941. године и почела је са радом 17. новембра (у некадашњем санаторијуму, у вили „Терапија“, на месту данашњег хотела „Слатина“). Радила је у периоду од 1941. године до 1950. године, а поново је почела са радом 1962. године, те егзистира до данашњих дана. У свом вишедеценијском битисању кроз врњачку Гимназију продефиловао је велики број изузетно даровитих ученика, који су имали и имају врхунске каријере, остваривши се као научници, професори факултета, књижевници, сликари, правници, глумци, новинари, директори привредних друштава и установа, једном речју, постали су угледне личности. Гимназија се развијала као мала школа са великим амбицијама и квалитетним кадром, развијала је и неговала знања и креативност ученика и наставника, међусобно разумевање и уважавање, као и поштовање различитости и неговање културе кроз деценије постојања.

Жељу да постане препознатљива школа, савремено опремљена, реализује кроз пројекат „Модернизација школе“. Уз велике напоре завршила се изградња школе, која је савремено уређена, комплетно опремљена савременом опремом – нова школска зграда, традиционално се одржава Фестивал науке (биологија, хемија, физика), одвија се обогаћен једносменски рад у свим областима (уметност, српски језик и књижевност, страни језици, физичко васпитање, природни предмети, екологија, рачунарство и информатика, математика), изборни програми – примењене науке. Будући планови укључују развијање свих потенцијала школе у новом простору.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ