АКРЕДИТАЦИЈА ФОНДАЦИЈЕ ЕРАЗМУС ЗА ВРЊАЧКУ УТШ

Аутор:Весна Ђорђевић

Угоститељско – туристичка школа са домом ученика из Врњачке Бање добила је акредитацију Фондације Еразмус. Акредитација омогућава овој врњачкој школи да у наредних пет година реализује мобилност ученика и наставника. Тако ће већ ове године 25 ученика и 5 наставника, а сваке следеће по 30 ученика и 8 наставника бити у прилици да 15 дана проведу у једној од европских држава где ће реализовати праксу.

– Школа је у октобру прошле године поднела захтев за акредитацију код Еразмус фондације јер она омогућава директан одлазак ученика  на праксу у иностранство без писања пројеката. Акредитација нам је одобрена крајем јануара и школа је већ у фебруару аплицирала за прву мобилност. Имајући у виду политичке прилике у окружењу и неповољну ситуацију, одлучили смо се за Грчку и школу у Солуну. Тако је прва мобилност  већ договорена и биће реализована од 29.септембра, а тамошња школа ће имати улогу комплетног домаћина, односно hosting агенције која ће организовати боравак ученика, хотел за реализацију практичне наставе, предавања и слободне активности. објашњава директорка Угоститељско-туристичке школе, Јелена Чеперковић.

Новина за врњачку школу јесте и сарадња са Средњом мешовитом школом „Данило Киш“ из Будве (микс угоститељско-туристичке школе  и гимназије).

– Гости из Будве посетили су нас 30. јануара, а узвратна посета и потписивање Уговора о сарадњи планирани су за Дан школе у Будви, по коме ће већ у мају петнаесторо наших  ученика и три наставника боравити у Будви када ће врњачки ђаци постати „ученици школе у Будви“ што значи да ће посећивати наставу, креативне радионице и учествовати на музичким манифестацијама. Одмах иза тога очекујемо узвратну посету њихових ђака, прича даље директорка Чеперковић.

    Угоститељско-туристичка школа са домом ученика Врњачка Бања

Ширење круга пријатеља Угоститељско-туристичке школе из Врњачке Бање са школама из региона не зауставља се у Црној Гори, јер је већ дефинисана и оквирна сарадња са образовном установом из Охрида. Прва посета планирана је већ за март када ће бити потписан и Споразум о сарадњи на основу кога ће по систему реципроцитета кренути размена ђака.

Занимљив податак јесте и то да је пре две године основано Удружење домова ученика југоисточне Европе са циљем повезивања домова, сарадње и размене ученика, а да је за крај марта у Кавадарцима заказана трећа Међународна конференција Удружења којој ће поред представника Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Бугарске, присуствовати и Врњачка Бања.

– Циљ свих ових активности и мобилности јесте промоција школе јер потенцијалне будуће наше ђаке највише привлачи податак да је неки од њихових старијих другара, пријатеља, браће и сестара током школовања у нашој школи био у прилици и да гостује у иностранству и тамо обави практичну наставу, односно да стекне та прекогранична искуства. На основу свих досадашњих уговорених активности преко 60 наших ђака или више од два одељења имаће прилику да стичу знања и вештине из области угоститељства и туризма на неким другим занимљивим туристичким дестинацијама, а многи од њих ће тада први пут прећи границу. Упознаћемо језерски и поморски туризам, али навике наших комшија, жеља везаних за гастрономију и енологију, односно све оно што их чини јединственим и препознатљивим, закључује Јелена Чеперковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ