ТРИБИНА О ВАЖНОСТИ ПРЕВЕНЦИЈЕ И МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Поводом Међународног дана жена, у Ресторану „Адут“ мотивационо-едукативну трибину о здрављу жена, инспиративно предавање о важности превенције,  и квалитетног живота, о победи и менталном здрављу, одржале су Ана Дорник, ауторка књиге „Ти си та“ и оснивач Удружења „Жена уз жену“, као  и dr. sc. med. Слађана Михајловић.

Колико је важно бринути се о свом физичком, али и менталном здрављу говориле су из угла медицине (колико је неопходно бринути о превенцији, колико су гинеколошки прегледи битни), односно као бивши пацијент о томе колико је важно бити у добром стању кроз животну борбу јер је то услов да се на крају извојева победа.

– Пробајте да завирите у себе јер су ту сви наши одговори. Кад престанемо да тражимо одговоре у спољашњем свету, онда почињемо да растемо, па макар то био и раст из сопственог бола, патње или туге као што је носи једна болест. Живот није само радост ни само срећа, ми живимо на линији са оба поларитета, зато треба да научимо да будемо у добром стању и добро са собом, поручила је са скупа у „Пегазу“ Ана Дорник, жена која је победила карцином.

Докторка Слађана Михајловић специјалиста гинекологије и акушерства, субспецијалиста фертилитета, управник Болнице Гинекологије и акушерства Клиничко-болничког центра „Др Дагиша Мишовић“ каже да оваквим трибинама жели да се приближи женама, да знањем и искуством утиче на промену свести о значају превентиве.

– Овде сам јер желим да мотивишем жене да се јаве на превентивне гинеколошке прегледе, а они су им потребни у свим животним добима, од девојчице до сенијума (после менопаузе). Бројни су узроци који могу да доведу до болести, али она увек има један период када тиња и не показује симптоме. Пацијенти се углавном јаве када су симптоми увелико присутни и онда следи период лечења који може, наравно, да буде успешан, али је често већ касно. Зато се боримо да укажемо на значај превентивних прегледа, истиче докторка Михајловић.

На промену свести код жена утичу медији, популаризација теме и то што су младим генерацијама доступне све теме и нема табуа, речено је на трибини уз опаску да оно што путем медија и интернета добијамо у виду полуинформације, треба уобличити код лекара на превентивном прегледу како бисмо добили потпуну информацију о сопственом здрављу. Генерални савет у корист здравља био би – успорите и окрените се природи.

– Лепо је чути нешто ново, лепо је чути мишљење и савете људи из струке поготову када је реч о превенцији, едукацији и животу након дијагнозе и зато ће „Пегаз“ наставити да припрема и организује овакве програме на задовољство свих наших гостију и, надам се, Врњчана, рекла нам је Анђела Павловић, slowliving амбасадор Хотела “Пегаз“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ