АКЦИЈА БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Наставља се акција бесплатних превентивних прегледа, коју у циљу ране дијагностике и промоције превенције спроводи Министарство здравља. У 200 здравствених установа међу којима је и врњачки Дом здравља „Др Никола Џамић“ организовани су физијатријски прегледи деце предшколског и школског узраста, којима је прегледана кичма, стопала и целокупни локомоторни систем.

Сви заинтересовани грађани, и они без здравственог осигурања, имали су прилику да без заказивања и упута, брзо и ефикасно провере крвну слику и измере крвни притисак, провере хормоне штитасте жлезде, обаве пулмолошки преглед и ураде тумор маркере простате. Пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима, биће одмах упућивани на даљу дијагностику и прегледе.

– Две недеље уназад, према препоруци Министарства здравља организују се превентивни прегледи у целој Србији, свакако и у нашем Дому здравља. Наши суграђани и наши гости показују једну озбиљност, самосвест када је реч о здрављу и ниво здравствене заштите је подигнут на највиши ниво. Пацијенти су радили ултразвук стомака, ЕКГ, контролу крвног притиска, комплетну лабораторију, а 26. маја било је укључено доста организационих јединица и премијерно су на одељењу Педијатрије прегледана деца. Физијатар је прегледао децу предшколског и школског узраста. Прегледано је двадесет троје деце са територије врњачке Општине. Детектоване су одређене промене и деца су даље добила препоруке за дијагностику и прегледе. Такође, на Општој медицини било је око 80 пацијената, у најкраћем року су прегледани, урађене су им лабораторијске анализе, притисак, ЕКГ, затим су се јављали пулмологу, односно пнеумофтизиологу и ту је било тридесетак пацијената.

Оно што је посебно важно, што ја издвајам, кад говоримо о раном откривању свих карцинома је значај раног откривања карцинома било ког органа. Управо први долазак и рана детекција карцинома  у многоме помаже у даљем току лечења и исходу лечења. Седамдесет један пацијент се јавио и они су радили хормоне штитне жлезде и тумор маркер за простату код мушкараца.

Комплетан менаџмент на челу са мном био је све време у згради, обилазили смо све оне којима смо били потребни, који су дошли и наравно, медијски смо све то испратили. Очекујемо да ће се и у наредном периоду такав тренд наставити. Наш Дом здравља максимално учествује у свему томе, на завидном нивоу и овом приликом желим да похвалим наше суграђане на озбиљности да их подсетим да треба да се јавимо доктору и кад немамо тегобе.

У протеклом периоду имали смо организована предавања са циљем да нашим суграђанима, причам сада мало из моје области, укажемо на важност ране детекције карцинома дојке који је у порасту, значај самопрегледа, и доласка на време након уочавања промене које се по детектовању даље делегирају ка неким другим здравственим установама. Ја сам своје обраћање завршила уз најаву предавача који је био са нама са терцијарног нивоа, речима да сваку промену коју жена примети, оно што није имала јуче и коју примети данас, истог тренутка треба да се јави доктору. Не значи да је свака промена оно најгоре, малигно и то треба да каже струка, рекла нам је др Весна Малићанин, директорка врњачког Дома здравља.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ