ИНТЕРВЈУ: ДАНЕ СТАНОЈЧИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК

Аутор:Даниел Цоковић
    Народни посланик Дане Станојчић      Фото: Зорана Јевтић

„Највећа част је служити Отаџбини“ поручује народни посланик Дане Станојчић. Нашем Врњчанину мандат у Народној скупштини Републике Србије потврђен је 1. маја.

Шта за вас представља то што сте изабрани да као народни посланик будете  у служби народа?

– То је велика част и одговорност која човека обавезује.  Част ми је што имам могућност да радим и борим се за Врњачку Бању –  место у коме сам одрастао и у коме живим. Велика је одговорност управо из разлога што су грађани Врњачке Бање дали плебисцитарну подршку листи „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ и мени као кандидату за народног посланика из Врњачке Бање, на изборима одржаним 17. децембра 2023. Највећа част је служити својој отаџбини. Мени је посебна привилегија то што сам имао прилику да заклетву положим 1. маја у парламенту, испред будућих чланова Владе и мандатара, а да већ 2. маја гласам за избор нове Владе премијера Милоша Вучевића. Програм Владе Милоша Вучевића, који сам подржао као народни посланик, гарантује свеукупни напредак, јачање и очување Србије.

Како оцењујете актуелну политичку ситуацију на државном, а како на локалном нивоу?

– Србија је у великим изазовима, пре свега геополитичким. Државничком  међународном политиком председника Александра Вучића и Владе Републике Србије успели смо да одржимо преко потребну стабилност и да побољшамо положај Србије у међународним односима. Србија се развија, гради из дана у дан. Стабилизовали смо економију и привреду.  Србија је  независна  и војно неутрална, безбедоносно неупоредиво јача данас него што је била почетком овог века. То је начело наше политике – јака, стабилна утицајна Србија која штити своје интересе и окупља Србе ма где они да живе. У експозеу мандатара Милоша Вучевића, јасно је стављено до знања да се курс националне политике неће мењати, што  мени као народном посланику по политичким убеђењима које имам,  даје апсолутни путоказ шта требам да радим и које ставове да заступам и браним. Дакле, настављамо борбу за очување нашег територијалног интегритета, Косова и Метохије као саставног дела Србије. Настављамо да бранимо интересе Републике Српске у складу са Дејтонским споразумом и да унапређујемо специјалне односе са нашим народом западно од Дрине. Борићемо се свакодневно да Србија буде што јача, што безбеднија али и што респектабилнија. Остаћемо лидери на Балкану, водећи суверену политику. Познавајући актуелног премијера Милоша Вучевића, који је као градоначелник Новог Сада створио амбијент да Нови Сад буде место окупљања свих Срба из региона, верујем да ће и сада као премијер да учини све да Србија буде матица – Пијемонт свих Срба региона, без обзира да ли они живе у Приједору, Будви или Куманову. Србија тежи придруживању Европској унији, међутим, актуелна политика је евро реалистична – примењујемо европске стандарде и сарађујемо са европским фондовима до мере која је у националном интересу Србије, без уцена и условљавања. Најбољи пример суверене политике Србије је тај што, поштујући историјско пријатељство са Русијом, нисмо увели санкције, упркос неборојаним притисцима.

Када је реч о Врњачкој Бањи, након дванаест година власти Српске напредне странке и наших коалиционих партнера, у којој  сам учествовао, једино могу да кажем – развој Врњачке Бање не сме да стане! Знамо где смо били јуче, знамо где смо данас, али врло је важно да заједно радимо на то томе како ће Врњачка Бања изгледати сутра. Велики, рекао бих, историјски пројекти се дешавају у Врњачкој Бањи – пре свега мислим на  изградњу Моравског коридора који ће до краја године доћи до Врњачке Бање. Колики је значај тог ауто-пута грађани ће моћи врло брзо да виде, јер ће Врњачка Бања као туристичко место прве категорије, бити саобраћајно повезана и са истоком и са западом, севером и југом.  Отворен је  и аеродром „Морава“ у Лађевцима  што такође представља потпуно другачије параметре живота и бављења туризмом као наше основне привредне гране. Врњачкој Бањи је потребна политичка стабилност и мудрост, да се настави са инвестицијама, пре свега у хотелијерство и туризам. Радићемо и на томе да уз ауто-пут створимо индустријску зону. Верујем да ће бити отворени одређени производни погони за људе који нису образовани за рад у туризму и хотелијерству, како би и они могли да нађу адекватан посао у својој струци и како би остали да живе и раде у Бањи. Са друге стране велики изазов нам је да се очува животни стандард  али  и комодитет Врњчана. Да се законски  усмери урбанизација, да се очува животна средина и природни ресурси Врњачке Бање. Једноставно речено циљ нам је да Врњчани уживају, а да се гости лепо проводе, лече, уживају и да сви заједно живимо боље.

    Дане Станојчић у пратњи премијера Милоша Вучевића

Да ли ћете се као посланик залагати за пројекте усмерене ка Врњачкој Бањи и како планирате да допринесете развоју наше локалне заједнице?

– Врњачка Бања као и сви други градови и Општине у Србији искључиво снагом својих пројеката могу да конкуришу пред ресорним министарствима али и пред европским и другим фондовима. Ми смо заиста ту конкурентни пројектима који су Врњачкој Бањи неопходни. Створили смо позитивни пословни амбијент што нам је јак ветар у леђа. Ја сам непосредно пре именовања за народног посланика, разговарао са актуелним руководством Општине и председником Бобаном Ђуровићем, дефинисали смо неколико стратешких пројеката које Врњачка Бања уз помоћ државе треба да реализује. Пре свега приоритет свих приоритета је  завршетак Моравског коридора. Могу слободно да кажем да живимо у историјском тренутку за Врњачку Бању зато што ћемо дочекати да Врњачка Бања буде на ауто-путу. Други пројекат је изградња комплетне канализационе мреже на територији Општине Врњачка Бања дужине 64 километра. Очекујем да у наредних годину дана почну радови, да сваки део Врњачке Бање буде покривен модерном канализационом мрежом и да изградимо постројење за пречишћавање отпадних вода. Врло је битно очувати животну средину и Бању у свом суштинском облику, ми ћемо на томе заједно радити. Кандидован је и пројекат изградње Гондоле кроз јавно-приватно партнерство са породицом Ђоковић, тај пројекат је представљен и у склопу великог државног  програма „Скок у будућност –Србија 2027“. Верујем да ћемо тиме направити огроман искорак ка планини Гоч, том  небрушеном дијаманту Врњачке Бање. Гоч  ће добити потпуно ново лице и нове садржаје. Имамо шансу да од Гоча направимо рекреативни центар, спортски центар, скијашки центар, центар за излете, за уживање, самим тим да продужимо туристичку сезону у Врњачкој Бањи. Радићемо на побољшању услова живота у Врњачкој Бањи, имајући у виду да се врло брзо развијамо, потребне су нам нове количине пијаће воде. Те проблеме ћемо решавати двојако, пре свега надвишењем акумулационе бране на Селишту, чиме  ћемо  обезбедити нове количине здраве пијаће воде. Реконструкцијом водоводне мреже која је већ започета и модернизацијом филтерских постројења обезбедићемо адекватно, континуирано и здраво снабдевање пијаћом водом и становника и наравно, хотела и апартмана. Горућа ствар за Врњачку Бању је питање саобраћаја и недостатка паркинг места. У наредне две године настојаћемо да дупло повећамо број паркинг места изградњом нових паркиралишта и две гараже. Врњачка Бања улаже пуно и у спорт, очекује се изградња комплекса спортских терена у Врњцима, добићемо и терен са вештачком травом и балон халу, тако да ћемо и на том пољу бити конкурентни са другим туристичким центрима у Србији. Морамо очувати, модернизовати али и подићи квалитет културних и забавних манифестација, тиме ићи у корак са Београдом, јер традиција манифестација Врњачке Бање, ма колико то амбициозно звучало, увек је за мерило имала Београд – ништа мање од тога!

Како функционишу Скупштински одбори, с обзиром да сте изабрани у три одбора, и то: Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, Одбор за контролу служби безбедности, Одбор за одбрану и унутрашње послове?

– Именовање у Скупштинске одборе представља изузетну обавезу и одговорност, то су врло озбиљни одбори са сложеним темама које су на дневном реду. Те теме  су од националног интереса, пре свега, интереса националне безбедности. Скупштински одбори су радна тела кроз које се одлучује о законским предлозима, који се касније достављају Народној скупштини на разматрање. Одбори у које сам именован, посебно Одбор за контролу служби безбедности је специфичног карактера, зато што разматра и даје оцене раду безбедносних служби. Даћу све од себе да, пратећи политику председника Вучића, Владе и премијера Вучевића у складу са законом, пословником и својим овлашћењима адекватно и благовремено реагујем и у Одборима али и у Народној Скупштини при доношењу или  промени одређених законских решења и прописа.

    У живом програму Радио Врњачке Бање

Асоцијација за Врњачку Бању је бањски туризам, како сачувати тај реноме и ићи даље?

– Врњачка Бања је у претходној деценији  направила огроман искорак напред, пре свега у инвестиционој политици. Створен је позитиван пословни амбијент, уложено је доста у нове модерне хотелске капацитете, створени су нови туристички садржаји, адаптирани су и реновирани постојећи. Међутим, не треба заборавити да је Врњачка Бања центар здравственог и културног  туризма. Само очувањем и унапређењем свих ресурса Врњачке Бање можемо остати конкурентни. Ми смо сада на прекретници, не смемо да зауставимо овај темпо развоја, тешко да би имали у блиској будућности сличну историјску шансу, имајући у виду долазак ауто-пута и изградњу Гондоле. Са друге стране, морамо бити опрезни и обазриви да заштитимо пре свега минералне изворе, изворе пијаће воде, нашу екологију, животну средину. Пројекти које ћемо радити максимално су посвећени очувању срца Врњачке Бање –  то су наши паркови, минерална изворишта и природа. Не смемо да изгубимо из вида да је у Србији већ неколико бања приватизовано, имаћемо озбиљну конкуренцију и сваким даном морамо бити бољи у организационом, инвестиционом, манифестационом и сваком другом погледу. Уз подршку председника државе и републичке Владе, сигуран сам да ћемо Врњачку Бању очувати на овом највишем нивоу на који смо је и довели. Не само очувати већ и унапредити!

Да ли читате „Врњачке новине“ и шта за вас оне представљају?

– „Врњачке новине“,  као и Културни центар и Радио Врњачка Бања које је стварао мој отац, за мене представљају живот и подсећање на детињство, младост и једно врло специфично урбано сазревање. Радо их читам.  Врњачке новине су хроника и писана историја Врњачке Бање, да их нема заборавили бисмо шта смо радили и где смо били. Заборавили би многе људе који су свој живот уткали у Врњачку Бању. Уз Замак културе, врњачки Биоскоп, Радио Врњачку Бању, Библиотеку представљају културни темељ Врњачке Бање. „Врњачке новине“ су жива хроника Бање –  треба да бележе све оно што  радимо, како живимо и како размишљамо. Наравно, треба да бележе и грешке и заблуде, како би будућа покољења учила на нашим грешкама. „Врњачке новине“ су један неизоставни део Врњачке Бање и мог сентимента.

Дане Станојчић рођен је 19. марта 1979. године. По професији је дипломирани политиколог. Живи и ради у Врњачкој Бањи. Отац је две ћерке Мине и Маше.

У професионалној каријери радио је као новинар Радио Врњачке Бање, магазина „Ауто“ и „Рок експрес“ у Београду. Аутор је неколико медијских пројеката од којих је најзначајнији документарни филм „Године у (в)етру“ о 50 година Радио Врњачке Бање. Радио је у организацији Фестивала филмског сценарија.

У Врњачкој Бањи пет пута узастопно од 2004. биран за одборника СО Врњачка Бања. Обављао je функцију председника Скупштине општине Врњачка Бања, заменика председника Скупштине општине, директора Туристичке организације Врњачка Бања и директора РТВ Врњачка Бања. Мандат народног посланика потврђен му је 1. маја 2024. године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ