УТШ СВЕОБУХВАТНИ ПОБЕДНИК ЛЕСКОВАЧКЕ РОШТИЉИЈАДЕ

Аутор:Весна Ђорђевић

Титулу свеобухватног победника традиционалне Роштиљијаде у некрунисаној српској престоници роштиља – Лесковцу освојила је Угоститељско-туристичка школа из Врњачке Бање. Јубиларна десета манифестација одржана је од 22. до 28. августа, а врњачку школу представљали су  Анђела Шућуровић и Милан Богдановић, ученици четврте године кулинарских техничара, предвођени наставницом куварства, Миланком Милосављевић.

За мене је то било једно прелепо искуство јер смо упознали представнике других угоститељских школа из наше земље, али и из Македоније и Бугарске, упознали смо њихов начин рада и разлике у односу на нас. Лепо смо се дружили, осетили такмичарски дух и ово нам даје крила за даље, прича Анђела.

Награђени на Роштиљијади у Лесковцу

Врњчани су у Лесковцу освојили прво место за израду ћевапа и друго место за иновацију, односно јело по избору, а припремали су „Домаћински врт“ састављен од свињског филеа (мариниран у уљу и рузмарину и уплетен у плетеницу) и пилећег филеа (пуњен пилећом џигерицом) са прилозима (поховани кајмак, јабуке сотиране на путеру са медом и орасима, сос од вишања).

Колегиница и ја смо поделили посао и међусобно се допуњавали, па је мој задатак био обрада и термичка припрема меса, а њен поврће и гарнитуре, али смо се увек нашли једно другом кад год је то било потребно.. Такмичење је одржано крајем августа када је још увек распуст у току па нисмо имали претерано пуно времена за припрему, али смо имали добру сарадњу и свесрдну помоћ наставника, каже Милан чија специјалност јесте обрада меса, поготово ћевапа што је у Лесковцу препознато и награђено.

На почетку четврте године школовања ово двоје младих људи има само речи хвале на рачун Угоститељско-туристичке школе и наставника, и док је за Анђелу која је из околине и од малена гаји љубав према угоститељству, ово био логичан след догађаја, Милан је у врњачку школу стигао из Врањске Бање.

Тимски рад победничке екипе у кухињи

Слушао сам много тога лепог од рођака који су стекли образовање и дипломе у овој школи. Хвалили су и начин рада и однос наставника према ученицима и драго ми је што сам их послушао јер сам исто мислим после три године школовања. Научили смо много, а учимо и даље, међутим, већ смо спремни за рад у привреди, наглашава златом овенчан ученик IV4 Угоститељско-туристичке школе у Врњачкој Бањи.

Медаље са такмичења обезбеђују овим ученицима директан пролаз (без полагања пријемних испита) на струковне студије. Шта ће уписати за годину дана још увек нису сигурни јер су тренутно фокусирани на почетак школске године и нова такмичења, а први наредни озбиљнији задатак очекује их на манифестацији „Српска трпеза“ у Београду.

-На управо завршеној Роштиљијади, такмичењу мајстора роштиља и ученика средњих угоститељских школа, наши ученици покупили су све похвале и прегршт признања као и Плакету свеукупног победника. Ово су ученици четврте године, а они управо на овај начин потврђују да успешно изводимо још једну генерацију. Наши ученици на овом нивоу већ уз школовање и раде доказујући да су покупили сва знања и вештине, а Анђела и Милош су то потврдили и изузетно кратким припремним периодом за ово такмичење које су изнели на најбољи  најбоље могуће. Јако брзо су укапирали нашу идеју, нашли начин да све реализују и претворе у квалитетно јело и прелеп тањир вредан награде, констатује са оправданим поносом Миланка Милосављевић, наставник куварства, која је предводила победнички двојац у Лесковцу у чему је имала помоћ и колеге Немање Милосављевића.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ