ФАКУЛТЕТ ЗА ХОТЕЛИЈЕРСТВО И ТУРИЗАМ

Марина Ст. Јанковић

На Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, 7. новембра, одржан је састанак са директорима стручних средњих школа из Србије. Повод састанка била је потенцијална сарадња Факултета и средњих школа у виду одређених пројеката са циљем промоције науке, образовања и туризма.

Гостима су презентовани актуелни студијски програми на основним академским студијама, Лабораторија за гастрономију, Центар за истраживање и образовање у туризму у оквиру Факултета, а и Врњачка Бања као туристичка дестинација.

Студенти гастрономије предвођени Марком Цилићем, сарадником у гастрономској Лабораторији представили су интернационалне специјалитете српске, француске и турске кухиње, уз дегустацију.

Овом приликом, врњачки Факултет посетили су: Виолета Ђорђевић, директорка и Владимир Алексић, помоћник директора из Економско-трговинске школе Смедерево, Владимир Томашевић, директор Економске школе Крушевац, Бранко Рајчић, директор Средње школе „Свети Трифун“ Александровац, Драгана Пауновић, директорка Економско-трговинске школе Краљево, Радослав Илић, директор Трговинско-угоститељске школе Лесковац, Зоран Петровић, директор и Ненад Иконић, професор Образовно васпитног центра „Браћа Недић“ Осечина, Добрица Стојановић, директор Техничке школе Деспотовац, Ивица Миљковић, директор, др Јелена Тасић, еногастроном и дипл. економиста за туризам и хотелијерство Горан Михаиловић из Трговинско-угоститељске школе Крагујевац и Јелена Чеперковић, директорка Угоститељско-туристичке школе В. Бања.

– Циљ овог нашег заједничког састанка је да се упознамо мало боље са директорима и њиховим сарадницима тих струковних, средњих стручних школа које су везане за хотелијерство, туризам и гастрономски менаџмент, с једне стране и с друге стране да им ми презентујемо где долазе њихова деца, односно њихови свршени ученици на студирање и да учврстимо ту сарадњу. Ми овде имамо врло лепу сарадњу са нашом средњом школом која је, ја увек кажем, „старија сестра“. Директорка Јелена је заиста непревазиђена у том делу и она нам помаже максимално. Ми добијамо студенте из целе Србије и јако нам је драго да се повежемо са тим колегама. Ми желимо да помогнемо директорима средњих школа, да на неки начин осавременимо њихову наставу, да им помогнемо уколико им треба неко стручно предавање, на добробит свих страна. Циљ нам је да не буде једносмерна линија него да буде двосмерна линија, да Факултет буде заиста једна пожељна институција где ће деца радо долазити да се оспособе квалитетније, да више сазнају.

Ми желимо да понудимо заједничке пројекте. Потребно је да се вратимо изворним принципима образовања и васпитања. Ја увек кажем да је можда васпитање важније јер васпитано дете, васпитан човек ће бити, сигуран сам, добар студент. Наравно, нисмо сви идеални, односно, не заврши свако у року. Мени је много важно када је дете васпитано и кад оно спозна шта је то што ми желимо да им пренесемо.

Наравно, хвала Богу, Србија има заиста гостопримљивост, то нам је ваљда у генима, али, принципијелно, мислим да морамо много више радити на стручности у својој бранши, поготово кад је у питању услуга. Зато нам је врло важно да са средњим школама из којих долази долази највећи број ученика, из целе Србије, да учврстимо наше досадашње односе, али и да се упознамо мало боље. Ми радимо на промоцији факултета, односно наших програма на основним, мастер и докторским студијама.

Нама је важно да директори виде где им ученици иду, да буде коректан однос, изјавио је проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам и нагласио да ће стручним средњим школама врњачки Факултет пружити безусловну подршку.

Проф. др Марија Костић одржала је кратку презентацију и упознала госте са студијским програмима. Проф. др Снежана Милићевић представила је стручну праксу, бренд Факултета. О међународној сарадњи говорила је проф. др Марија Мандарић. Проф. др Андрија Мићовић представио је Центар за истраживање и образовање у туризму. Присутнима су се обратили и проф. др Дарко Димитровски, задужен за докторске студије и проф. др Миљан Лековић, председник Савета.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ