Унапређење енергетске ефикасности општинске зграде

Аутор:Срђан Удовичић

У оквиру Програма Европске уније за локални развој – ЕУ ПРО Плус почела је реконструкција зграде Општинске управе Општине Врњачка Бања. Овај објекат сазидан је 1968. године. Зграду је пројектовао Пројектни биро Крушевац “Бабић – Дурутовић”, а радове извео Режијски одбор СУП-а. Од тада, па до данашњег дана, на објекту није било већих улагања, посебно не на замени столарије и спољашњој изолацији, што би знатно утицало на енергетску ефикасност. Сходно Уговору о дoнацији између Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге и Општине Врњачка Бања, реализује се пројекат “Инфраструктура за бољи живот“ који обухвата радове на унапређењу енергетске ефикасности зграде Општине Врњачка Бања кроз замену фасадне столарије, постојећих радијаторских вентила термостатским и реконструкцију електроинсталације котларнице.

“Пројектом “Инфраструктура за бољи живот” предвиђена је замена постојеће столарије на целом објекту и уградња термостатних вентила на радијаторима и замена пумпи. Наведени радови, за које су на јавној набавци већ изабрани извођачи, изводе се у првој фази”, истиче председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

Одмах након ове фазе, реализоваће се друга у оквиру пројекта “Енергетска санација објекта Општине Врњачка Бања”. На основу Уговора о финансирању који је закључен са Министарством рударства и енергетике – Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности извешће се радови на енергетској санацији фасаде објекта Општине Врњачка Бања.

“У току је јавна набавка за радове на другој фази која подразумева израду комплетне фасаде на објекту. Зграда се облаже каменом вуном и фасадом и биће набављене Инвертер климе у циљу уштеде енергије по свим стандардима које прописује Европска унија”, додаје Ђуровић. На овај начин, Општина Врњачка Бања оствариће знатне уштеде, а средства у износу од 50 милиона динара која ће у наредних шест месеци, колико је уговором предвиђено да трају радови, бити утрошена у реализацију ових пројеката нису опредељена буџетом Општине, већ из европских фондова и буџета Републике Србије.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ