ПСИХО-СОЦИЈАЛНА ПОДРШКА МЛАДИМА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Удружење грађана „Шанса“ из Пожаревца организовало је 3. и 4. новембра семинар у оквиру пројекта „Психо-социјално саветовалиште за младе“, у партнерству са УГ Центар за психолошки развој и едукацију – Психопорт из Врњачке Бање, као део Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој – UNDP Србија и реализује се на територији Општине Врњачка Бања.

– Општи циљ пројекта је допринос јавном здрављу и промоцији благостања за људе свих генерација са посебним фокусом на ментално здравље адолесцената, са специфичним циљем у виду унапређења јавног здравља адолесцената са територије Општине Врњачка Бања кроз успостављену услугу Психо-социјалног саветовалиште за младе. Удружење грађана „Шанса“ ову социјално едукативну услугу социјалне заштите реализује од 2008. године на територији  Града Пожаревца која је започета на иницијативу локалног Центра за социјални рад који је и даље упутни орган. Услуга се односи се на подршку и оснаживање младих у сукобу са законом и у ризику и функционише на основу закона и подзаконских аката који детаљно уређују ову област.

Једна од првих и значајних активности на пројекту јесте и организација дводневног семинара у сарадњи са локалном самоуправом за запослене релевантних општинских служби, стручних сарадника локалних заинтересованих страна (Центра за социјални рад, педагошко-психолошких служби, основних и средњих школа и здравственог центра из Врњачке Бање). Семинар је имао за циљ да учесницима приближи услугу Саветовалишта и бенефите постојања услуге тог типа у локалној заједници.

У наредном периоду до краја пројекта, 10. јула 2023. године, успоставиће се методологија рада и сарадња између различитих сектора, упутних органа (локална самоуправа, Центар за социјални рад, основне и средње школе, Суд, Полиција и др.) корисника на коришћење ове услуге. Сама имплементација услуге и директан рад са корисницима (планирано њих 40-оро деце и младих) стартоваће средином јануара наредне године и трајати 6 месеци до краја пројекта, изјавио је Владан Бошковић, председник УО Удружења „Шанса“.

– УГ „Шанса“ су ову услугу пре 13 година успоставили у свом граду, а након тога и у Новом Пазару саветовалиште за младе је наставило да функционише и након истека самог пројекта. Наше Удружење које је партнер УГ „Шанса“ из Пожаревца основано је са циљем популаризације психологије као дисциплине, да понуди психо-социјалну подршку појединцима и породицама у решавању свакодневних проблема и превазилажењу тешкоћа акутних и хроничних, да помогне у унапређивању вештина како би били равноправнији чланови ове заједнице и како би промовисали своје ментално здравље и боље се осећали у својој кожи.

Сви ми знамо да је психо-социјална подршка јако битна, али је недоступна и скупа. Оно што се овим пројектом омогућава јесте да се преко институција нама упуте појединци којима је потребна таква врста подршке како би од стручњака добили саветодавну помоћ, у оквиру нашег саветовалишта, у оквиру капацитета. Услуга ће бити понуђена и онима који су сами заинтересовани за ову подршку.

Ништа од овога не би било могуће без подршке UNDP-а и локалне самоуправе која је ту да нас финансијски подржи у реализацији. У име Удружења захвалила бих се господину Родољубу Џамићу који нам је уступио део својих просторија у Вили „Градиштанац“, рекла нам је Тијана Симоновић, председница УО Удружења „Психопорт“ из Врњачке Бање и напоменула да ће саветовалиште кренути са радом за месец и по дана.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ