ГИМНАЗИЈА ИЗ РАШКЕ ПОБЕДНИК ТАКМИЧЕЊА

Аутор:Весна Ђорђевић

Такмичарске дане младих предузетника и иноватора Рашког округа у оквиру Манифестације „Такмичење младих иноватора до 17 година у иновацији њихових сагледавања будућности ка предузетништву“ организовали су Савез проналазача Србије и Општина Врњачка Бања уз подршку Рашког управног округа, Школске управе Краљево, Канцеларије председника Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Министарства просвете и Министарства за рад и социјална питања. Домаћин скупу од 15. до 17. новембра била је Гимназија Врњачка Бања.

Према речима председника Савеза проналазача Србије, магистра Хаџи Слободана Симића, једна од најстаријих организација у нашој земљи основана је 1919. у име знања, звања и будућности и данас покреће младе на нивоу целе земље. Како себе виде у будућности, то је оно што су млади предузетници и иноватори требали да представе кроз своје бизнис планове у оквиру четири области – IT сектор, пољопривреда, екологија, медицина. Магистар Симић наглашава да су млади у Врњачку Бању дошли на интелектуалну екскурзију на којој следе награде за иновативност, знање и труд.

– Школска управа даје потпуну подршку Савезу проналазача и оваквим манифестацијама јер су оне од великог значаја за напредак наших ученика, а предузетништво једна од битних компетенција и представља мултифункционални пакет знања, вештина и ставова значајних за њихово лично напредовање. Ова компетенција мора да се развија до краја основног образовања и да буде одскочна даска за даље образовање, каже Бојана Маринковић, начелница Школске управе Краљево.

Ученици 18 основних и средњих школа Рашког округа, са гостима из трстеничке Гимназије, њих 120,  учествовали су у радионицама за писање бизнис плана, а потом се надметали за најбољу презентацију плана. Након тродневних активности, жири је одлучио да прво место припадне Гимназији из Рашке, друго место освојила је ОШ „Меша Селимовић“ из Новог Пазара, а треће екипа Гимназије Врњачка Бања. Награде за најбоље беседнице добиле су Дуња Антонијевић и Адна Јашаревић, а за беседнике Марко Николау и Димитрије Дмитровић.

Признања су припала и локалним самоуправама које су подржале такмичење – Тутину, Новом Пазару, Рашки, Трстенику, Краљеву и Врњачкој Бањи. Повеље за подршку манифестацији  уручене су и Школској управи Краљево и Рашком управном округу.

-Ови млади људи који се такмиче у предузетништву треба да буду људи који остају у Србији, отварају нова радна места, запошљавају нове људе, стварају иновације. Драго ми је што је ово такмичење успело јер се окупило много младих људи и управо порука испред Рашког управног округа, Владе Републике Србије и председника Александра Вучића јесте да младост треба да остаје у овој земљи и због тога и радимо путеве и болнице и трудимо се да створимо све да би ти млади људи што лакше могли да дођу до изражаја. Дајемо све од себе да отворимо Србију, да она буде богатија својим људима, рекао је Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа, који је својим присуством дао подршку манифестацији.

Стефан Аџић, докторант Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву у Такмичењу младих предузетника и иноватора, такође, види шансу за младе.

– Ово је добра иницијатива, добро је да се говори о младима. Добро нам је дошла и прилика да представимо нову зграду Гимназије, да сви професори и ђаци добију шансу да покажу колико су добри домаћини. Ми смо један мали шраф у целој тој причи као локална самоуоправа али смо спремни да пружимо сву подршку јер ће ови ученици који су се надметали једног дана постати носиоци привреде наше земље, а ово такмичење нека буде на понос свима нама, закључује Душан Стевановић, члан Општинског већа.

Савез проналазача доделио је ВБ као суорганизатору три признања – повеље су припале Јасмини Трифуновић, руководиоцу Одсека за послове органа општине и Бобану Ђуровићу, председнику општине, Златник са ликом Белог анђела додељен је врњачкој Гимназији.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ