24. март – Дан сећања на страдале у НАТО aгресији

Аутор:Даниел Цоковић

Поводом 24. марта – Дана сећања и обележавања 24. годишњице од НАТО бомбардовања, Одбор за обележавање значајних датума и годишњица Општине Врњачка Бања и Културни центар Врњачка Бања, организовали су Комеморативну свечаност на Тргу културе. Пригодним програмом и полагањем венаца испред спомен обележја код Црквеног брда одата је пошта палим борцима и невино страдалим особама из нашег краја.

Ово је сећање на дане када је нашој држави нанета велика неправда и на спровођење насиља над народом по законима силе који не постоје, и зато настрадале и рањене у НАТО бомбардовању никада нећемо и не смемо заборавити, на нама је да сачувамо сећање на њихове жртве, као и свих претходних година. Наши јунаци Дејан Цветљанин, Срђан Лакићевић, Миодраг Богосављевић, Дејан Миленковић и Живан Петровић, који су своје животе положили за слободу своје Србије остаће вечно записани у историји Врњачке Бање.

Свештеници Храма рођења Пресвете Богородице  одржали су помен и Парастос свим настрадалим жртвама НАТО бомбардовања. Венце су положиле породице палих бораца, представници локалне самоуправе, 2.бригаде Копнене Војске Србије, Удружења ратних војних инвалида, представници Општинског одбора СПС-а и Удружења бораца ратова 1990-1999. године – Горски вукови Врњачка Бања.

У име организатора, Слободан Дишовић, захвалио се делегацијама које су положиле венце, учесницима културно-уметничког дела програма: Хору „Абрашевић“, Дувачком оркестру Добровољног ватрогасног друштва из Краљева, рецитаторима Наташи Станковић и Ивану Недељковићу, представницима локалне самоуправе, као и свим посетиоцима на достојанствено обележеној годишњици почетка НАТО агресије и сећања на наше драге и храбре борце.

НАТО агресија почела је 24.марта 1999. године и трајала је 78 дана. Према подацима Министарства одбране, током ваздушне агресије убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и Полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се води као нестало. У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено. Агресија је обустављена након 78 дана потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову 9. јуна, да би три дана потом почело повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије. Савет безбедности УН усвојио је тада Резолуцију 1244, на основу које је у покрајину упућено 37.200 војника у саставу мисије КФОР, из 36 земаља.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ