АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У ОТРОЦИМА

Аутор:Даниел Цоковић

Месни одбор Црвеног крста Отроци је у сарадњи са Општинским одбором Црвеног крста и Службом за трансфузију крви из Крагујевца, организовао другу овогодишњу акцију добровољног давања крви. Акција је одржана 30. марта у просторијама Месне заједнице у Отроцима, у времену од 9-13:30 часова.

За  акцију се укупно пријавило 33 потенцијална давалаца, и овога пута сви су били у могућности да дају крв, тако да је прикупљено 33 јединице драгоцене течности. Од укупног броја пријављених 6 особа су биле припаднице нежнијег пола, и није било оних који први пут донирају крв. ОО Црвеног крста Врњачка Бања захвалан је руководству Месне заједнице и Основне школе у Отроцима што су омогућили да се акција одржи у њиховим просторијама, Служби  за трансфузију крви, и наравно добровољним даваоцима на овом хуманом чину.

Доктор медицине Ненад Жиловић, испред Службе за трансфузију крви позвао је све здраве особе старости 18-65 година са територије Врњачке Бање, да се одазову оваквим акцијама и убудуће, зато што је вид давалаштва вишеструко користан, и један је од облика солидарности и друштвене одговорности према онима који су угрожени.

– Акција за сада протиче добро, и одзив даваоца је на задовољавајућем нивоу. Просек акција по местима која припадају територији Општине Врњачка Бања је око 30 давалаца, и уверени смо да ће то бити случај и данас у Отроцима, пренео је доктор Жиловић.

Драган Грковић, мештанин Новог Села, редовни је давалац крви на свака 3 месеца почев од 1982. године, и до сада је 110 пута био хуман. Сматра да свака здрава особа, макар повремено би требало добровољно да да крв. Осим тога што овај хумани чин значи болеснима јер им омогућава лечење, уједно је добар и за проверу сопственог здравља зато што се кроз разне анализе даваоцима пружа прилика за проверу сопственог здравља.

                     Драган Грковић, обавио хумани чин 110 пут

Акција у Отроцима је била још једна прилика да се покаже хуманост и обезбеди крв за лечење наших суграђана на целој територији Србије. Све похвале Црвеном крсту за добру организацију, али и здравственим радницима Трансфузије крви из Крагујевца, јер су свој посао одрадили квалитетно и професионално.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ