НОВ ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ У БИБЛИОТЕЦИ „ИЗ БАЊЕ С ЉУБАВЉУ“

Аутор:Врњачке новине

У галерији на спрату врњачке Библиотеке у суботу 25. марта отворена је изложба слика Миодрага Микија Чеперковића. Како је директор Библиотеке Дејан Лучић рекао у уводном излагању реч је уједно и о почетку новог циклуса изложби под називом „Из Бање с љубављу“ чији је циљ да се представе млади врњачки уметници који сликају, пишу, фотографишу, музицирају… Идеја је потекла из Лучићевог разговора са Миланом Никодијевићем који је такође говорио на отварању ове изложбе, а који је истакао да је ово на неки начин враћање дуга врњачким уметницима. Врњачка Бања је деценијама уназад континуирано доводила и представљала највећа уметничка имена са простора некдашње земље, али је тиме и запостављала локалне ствараоце. Отуда је циљ овог циклуса изложби афирмација стваралаца везаних за наш град.

Миодраг Мики Чеперковић је рођен 1986. године, а слика од 1998. Самоук је у свом изразу који континуирано гради и развија већ четврт века. Прву самосталну изложбу је имао 2017. године у Специјалној болници „Меркур“. Говорећи о његовом опусу Никодијевић је дао и ширу слику значаја и рецепције уметности која се код нас обично означава као наива, art brut  или маргинална уметност. Термин outsider art код нас нема адекватан превод и најчешће користимо горе поменуте одреднице. Стицајем околности један од највећих музеја наивне и маргиналне уметности се налази у Јагодини, а дугогодишња директорка тог музеја Нина Крстић за наивне уметнике каже да су то аутсајдери који живе и раде по законима сопствене спознаје  света и окуружења и да готово немају додирних тачака са конвенционалним системом вредности и доминантним културним токовима. Неки од наших наивних уметника попут Војислава Јакића, Саве Секулића, Илија Босиља или Емерика Фејаша су светски призната и цењена имена. Говорећи о Чеперковићу, Никодијевић је рекао да је он наивни уметник у најбољем смислу те речи који својим сировим и експресивним ликовним изразом преноси на платна најразличитије људске страсти у необичном конфликту. Деформацијама, алогичностима и апстраховањем ствари  Мики Чеперковић ствара сасвим нове облике уметничких лепота. Као заједничку карактеристику уметниковог дела Никодијевић је навео ходочашће дубинама емотивног и мисаоног универзума.

– Чеперковић у свом комплетном досадашњем опусу одражава сву магичност безобалне игре ликовних елемената, која на први поглед остаје трајна загонетка али, што је важније, истовремено је сваки посматрач може тумачити на свој начин и креирати своју причу. А нема уметности без приче. Дајући нам могућност да читамо његове слике на различите начине, Миодраг нам отвара неслућене просторе којима је, верујем, и сам ходио док их је стварао.

Изражајна линеарна сензибилност и случајни ефекти бојених мрља асоцирају му облике. Истанчани, урођени осећај за ритам, некад јединство у другом случају раздешеност форме и садржаја, он показује сликајући разним техникама. Стилизована стварност плови уметниковим мислима а он додатно поставља у шири контекст промишљено одабраним називима својих дела, неретко духовитим и комичним, који су, иако закучасти, свеједно ведри и пуни симбола. Тако нам даје још једну могућност да његове слике читамо само на свој начин. И да, понављам, направимо своју причу користећи алегорије и метафоре, присутне у готово свим његовим делима, каже Никодијевић.

За крај излагања на овом иначе врло посећеном отварању изложбе које је протекло у врло пријатној атмосфери, истакнут је и сатиричан однос аутора према животу и околини који се одражава и кроз наслове изложених дела као што су: Жабокречина, Само покушај, Долазе Зелени, Успомена из ЈНА

Изложба слика Миодрага Микија Чеперковића је доступна за посетиоце галерије врњачке Библиотеке до 10. априла.

Мирослав Сташић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ