ПРОМОЦИЈА ЕДИЦИЈЕ „ЖИВОТ И ДЕЛО СРПСКИХ НАУЧНИКА“ НА ВРЊАЧКОМ ФАКУЛТЕТУ

Аутор:Даниел Цоковић

Књиге едиције „Живот и дело српских научника“ издаје Српска академија наука и уметности од 1992. године преко свог Одбора за проучавање живота српских научника и научника српског порекла. До сада је у склопу едиције објављено 18 књига, у којима су обрађене животне и радне биографије научника из области природно-математичких, медицинских и техничких наука, који су својим радом оставили дубок траг у нашој науци, вредан трајног помена.

У склопу програма популаризације науке и подстицања интересовања за историју српске науке, Центар за научноистраживачки рад Српске академије науке и уметности и Универзитета у Крагујевцу, 7. марта је организовао промоцију 18. књиге из едиције „Живот и дело српских научника“, на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи.

Поздравне и уводне речи у име домаћина присутнима су упутили проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам, и академик Милош Ђуран, управник Центра за научноистраживачки рад САНУ, а о едицији „Живот и дело српских научника“ говорили су академик Иван Гутман, проф. др Горица Ђелић, ПМФ у Крагујевцу и Јелена Боровић Димић, виши кустос Замка културе у Врњачкој Бањи.

У име свих студената и запослених на Факултету за хотелијерство и туризам, добродошлицу академицима и предавачима, и захвалност Српској академији науке и уметности на одабиру врњачког факултета за промоцију едиције, упутио је проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам, истакавши да је веома битно говорити о нашим научницима и не треба заборавити њихов рад, јер ако ми њих заборавимо, заборавиће и наши наследници нас.

Академик Милош Ђуран, управник Центра за научноистраживачки рад САНУ, истакао је да све оно што се данас догоди, а није записано већ сутра можда и неће постојати. Тако да, циљ је да се живот и стваралаштво  познатих српских научника који су били чланови Српске академије науке и уметности прикаже у књигама и на тај начин одупре забораву, а и да то стваралаштво буде подстицај садашњим и будућим генерацијама да се баве истраживањем у областима којима су се бавили познати српски научници.

– Пре 30 година у Српској академији наука и уметности је покренута иницијатива да се живот и дело српских научника прикаже у књигама, кроз едицију „Живот и дело српских научника“, и до сада је промовисано 18 књига, с тим што на свеобухватно задовољство ускоро очекујемо и 19. издање. Све едиције се односе на научнике који су се бавили делом математичким, техничко-технолошким и медицинским наукама, тако да у свакој од едиција постоје теме из тих области. При одабиру научника о којима ће бити говора на одређеном Факултету руководи се чињеницама из њихове биографије, о томе да ли су они рођени у месту или околини где се налази Факултет или да ли је део њихове радне биографије био везан на неки начин за то место. У крајњем случају сагледава се да ли су на одређени начин везани за простор где се налазе Факултети који припадају Универзитету у Крагујевцу, додао је Ђуран.

На промоцији на Факултету за хотелијерство у туризам у Врњачкој Бањи било је речи о знаменитим научницима заступљеним у едицији. Говорило се о тројици научника, први је Атанасије Николић, свестрана личност и један од највећих великана српске науке 19. века, који је био ректор првог Лицеја, прве високошколске институције основане у Србији 1838. године, о чијем животу и стваралаштву је реч имао академик Иван Гутман. Други научник о коме је било говора је Јосиф Панчић, познати ботаничар и лекар, о чијем доприносу српској науци је говорила проф. др Горица Ђелић са Природно-математичког факултета у Крагујевцу. На крају представљен је допринос породице Арновљевић, која је изнедрила значајна имена у српској медицини. О лекару Војиславу Арновљевићу, оснивачу и утемељитељу кардиологије и медицине спорта у Србији, говорила је Јелена Боровић Димић, виши кустос Замка културе у Врњачкој Бањи.

Градња Виле „Арновљевић“ започета је 1903. године, а завршена 1906. Њу је изградио стари бањски лекар Светозар Арновљевић који је преко лета ординирао у Бањи. Током деценија Вила је мењала назив: „Надежда“, „Арновљевић“, „Сутјеска“, „Сан“ и „Емилиа“. У Вили је за време Првог светског рата био смештен руководилац енглеско-српске болнице у Врњачкој Бањи Џејмс Бери са супругом и са члановима своје мисије: три лекара, 20 медицинских сестара и четири болничара. У Вили је после Другог светског рата чест гост био познати књижевник Антоније Исаковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ