СОЦИЈАЛНО УКЉУЧИВАЊЕ РОМА

Аутор:Весна Ђорђевић

Јавна расправа о нацрту Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Општини Врњачка Бања за период 2023. до 2025. одржана је у понедељак, 27. марта у врњачкој Скупштинској сали.  У изради плана учествовали су чланови Институционалне радне групе и представници Општине Врњачка Бања, Општинске управе, школа, вртића, установа, предузећа, Црвеног крста, МУП-а, односно свих актера важних за доношење одлука и спровођење активности предвиђених планом.

Дејан Павловић, координатор Канцеларије за ромска питања, нагласио је да овај документ омогућава наставак активности започетих претходним Локалним акционим планом у периоду од 2019. до  2021, те да обухвата пет мера које се односе на образовање, запошљавање, становање, здравствену и социјалну заштиту и антидискриминацију.

         Дејан Павловић

– Важимо за општину која добро одговара на пројекте који су намењени Ромима и врло успешно и аплицирамо. спроводимо и на крају правдамо те пројекте, захваљујући чему смо врло интересантни донаторима. Зато је оправдано очекивање да ће наредне две године бити врло динамичне по питању нових конкурса и пројеката намењених ромској популацији и уопште становништву из осетљивих категорија, каже Дејан Павловић.

Нацрт документа представио је Небојша Алимпић, координатор локалног економског развоја, док је Јасмина Трифуновић, члан Институционалне радне групе за израду Локалног акционог плана, потврдила да је Општина Врњачка Бања пример добре праксе за спровођење активности у оквиру ове области.

– Да смо на добром путу у овој области потврђује годишња награда коју смо добили  од Министарства државне управе и локалне самоуправе за област „Равноправност и антидискриминиација“ за пример добре праксе  под називом „Унапређење и спровођење локалних мера подршке осетљивим друштвеним групама и особама ромске популације“. У оквиру Програма Савета Европе и Европске комисије ROMACTED, врњачка општина реализовала је активности у складу са програмском методологијом која се заснива на вештини доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу, као и на политичкој вољи локалних установа и институција које директно и индиректно могу да утичу да се живот Рома побољша у свим сферама, објашњава Јасмина Трифуновић.

Какав је положај припадника ромске националне мањине у локалној заједници, шта утиче на такво стање, које су перспективе, а које мере и активности на располагању – то су кључна питања којима се бави Локални акциони план са задатком да оствари побољшање социјално-економског  положаја ромске националне мањине у Општини Врњачка Бања.

Локални акциони план социјалног укључивања Рома и Ромкиња у Општини Врњачка Бања за период 2023. до 2025. наћи ће се пред члановима локалног парламента (у оквиру редовне процедуре за усвајање) већ на следећем скупштинском заседању.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ