ЗИМСКА ШКОЛА ПОЉОПРИВРЕДЕ

Аутор:Даниел Цоковић

У просторијама Центра за развој иновативних делатности у Врњачкој Бањи, Комисија за пољопривреду Општине Врњачка Бања у оквиру Зимске школе пољопривреде, 15. децембра организовала је предавање и презентацију на тему „Производња лековитог биља“, као допунска делатност или водеће опредељење за мала пољопривредна газдинства у Србији.

 Тему је обрадио и предавање одржао проф. др Драгоја Радановић, научни саветник на пословима агрономије, исхране биљака и науке о земљишту, са Института за проучавање лековитог биља „Др. Јосиф Панчић“ из Београда. Презентацију производног програма и могућности откупа лековитог биља изнели су представници фирме „Адонис“ из Соко Бање, познати произвођачи чајева и откупљивачи лековитог биља.

Председник Комисије за пољопривреду Општине Врњачка Бања, Жарко Марковић, подсетио је да се предавања у оквиру Зимске школе пољопривреде традиционално одржавају више од десет година.

– Жеља Комисије за пољопривреду Општине Врњачка Бања је да редовно уводи иновације и тиме поспеши рад наших пољопривредних газдинстава. Овог пута тема је лековито биље, и које све могућности постоје како би газдинства на нашим просторима која нису велика направила додатни извор прихода. Покушаћемо да нашим произвођачима и газдинствима укажемо на значај и могућности организовања једне такве производње. На предавању присуствују различите старосне категорије и нарочито бих се похвалио студентима смера Гастрономије са Факултета за хотелијерство и туризам. Ово је једна серија предавања која започиње данас са лековитим биљем, а у току зимских месеци прилагодићемо теме у односу на интересовања пољопривредних газдинстава. Када дође сезона, можда поновимо исту причу како би се боље организовали око самог откупа, али и прављења огледа на једном газдинству у Станишинцима, рекао је Жарко Марковић.

Проф. др Драгоја Радановић, научни саветник, који више од 25 година ради на Институту за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ на пословима гајења и увођења у гајење лековитог биља, истакао је да лековито биље представља веома специфичну групу биљака.

– То је једна велика група и култура која садржи веома разнолике биљке и због тога је производња доста различита и сложена. Потребно је да свако ко се упушта у производњу прође одређену едуакцију, упозна специфичности сваке врсте и онда у складу са тржишним захтевима и са својим пословним могућностима какве има у оквиру свог газдинства крене у тај посао. Уколико дође до одређених проблема, струка је ту да помогне, имајући у виду да располаже са сазнањима о биљкама и може да пружи упутства која су доста компетентна. Одржаћу предавање са једног ширег аспекта како би аудиторијум генерално упознао са лековитим биљем и специфичностима гајења те врсте култура која се по много томе разликује у односу на класичне ратарске, воћарске и бобичасте културе. Надам се да је ово једно од првих предавања на ову тему у овом крају који има доста потенцијала. Поседује и равнице, а располаже и са брдским планинским пределом где може да се покрије широк спектар култура, рекао је проф. др Драгоја Радановић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ